Sundhed

Vinterråd: Bare en smule hår gør stor forskel

I denne vintertid kan det være svært at holde kroppen varm. Vi har spurgt TV 2s vejrbidte vejrvært Peter Tanev om gode råd mod kulden.

Peter Tanev har et arbejde, der ofte sender ham hovedkulds ud i de vildeste vejrfænomener, det danske klima kan diske op med.

Det inkluderer bl.a. bidende frostgrader og voldsomme snestorme.

Tv2.dk har derfor spurgt den erfarne tv-vært, om han har nogle gode vinterråd til at holde den frysende danske befolkning varm.

Tag huen på

Tanev understreger, at han ikke kan føre videnskabeligt belæg for sine råd, men at de blot er dem, der virker bedst for ham selv.

- 75-80 procent af varmen forsvinder gennem hovedet, så det er godt at have en hue på. Og træk den gerne langt ned over ørerne, så det upåklædte område bliver mindre, siger Peter Tanev som det første.

Hår i og på hovedet

Den norske statsmeteorolog John Smits har for nyligt rådgivet de norske mænd til at lade skægget stå, når frosten begynder at bide i kinderne.

Skægget vil ifølge Smits nemlig bremse de kolde luftstrømme omkring ansigtet og hurtigt opvarme den luft, skægget samler og dermed virke isolerende.

Peter Tanev istemmer helt og holdent sin kollegas holdning til ansigtshår, og han udvider rådet til at gælde hele hovedet.

Selvom jeg ikke har så meget hår, så kan jeg sagtens mærke det, når jeg har barberet det ned - det bliver meget koldere om hovedet.

Peter Tanev

- Selvom jeg ikke har så meget hår, så kan jeg sagtens mærke det, når jeg har barberet det ned - det bliver meget koldere om hovedet. Bare en smule hår gør stor forskel, så det er en god ide at lade både skægget og håret stå, når det bliver koldt, fortæller Peter Tanev.

Dunjakker, luffer og lag på lag

TV 2s vejrvært har også nogle generelle beklædningstips til dagene med frost og vind.

- Det gælder om at få noget luft imellem huden og det materiale, man har på. Så bliver luften opvarmet, og det isolerer. Ligesom med ens hår eller med dyrenes pels. Så nogle luffer i stedet for handsker, fx, og så generelt tøj lagt lag på lag.

- Og derudover, så har jeg også altid foretrukket dunjakker, når det er koldt, slutter Tanev.