Sundhed

Det her er god toiletskik

Du besøger det flere gange om dagen, og opholder dig der i kortere og længere tid alt efter, hvad dit ærinde er. Men ved du i grunden, hvordan du bedst opfører dig der? Her får du her en lille guide til god toiletskik.

Modsat, hvad mange måske tror, er offentlige dametoiletter faktisk større bakteriebomber end deres mandlige modstykker. Det skyldes ifølge Michael René, lektor og forfatter til rengørings- og hygiejnebogen 'Håndbog i praktisk hjælp', delvist, at kvinder besøger toilettet oftere end mænd, og at der med de mange kunder i butikken følger flere bakterier.

Det betyder imidlertid ikke, at kvinders standarder for hygiejne er lavere, eller at de ikke er bekendte med, hvordan man sikrer en god toilethygiejne - en sådan manglende viden kan såmænd forekomme hos begge køn.

Så for at hjælpe alle lidt på vej og dæmpe forekomsten af bakterier på offentlige såvel som private toiletter, giver hygiejneeksperten Michael René dig her 6 løsninger til, hvordan du sikrer god toilethygiejne samt 5 tips til, hvordan du optimerer den, så du i sidste ende kan opretholde god toiletskik:

6 løsninger: Sådan sikrer du god toilethygiejne:

1. Brug toiletrens flere gange om ugen eller efter behov, dvs. når der er synligt snavs i toilettet.

2. Sørg for også at vaske toiletbrættet med toiletrens på undersiden af brættet ned mod porcelænet. Der er nemlig flest bakterier på porcelænet og på undersiden af toiletbrættet. Så her er det særligt vigtigt med hygiejnen.

3. Når toiletbrættet slås op eller ned, har vi alle direkte kontakt med eventuelle fækale bakterier, der i værste fald ved indtag kan medfører opkast og diarre. Så vask altid fingrene grundigt efter et toiletbesøg.

4. Luk altid toiletbrættet ned før du skyller ud, når du er færdig på toilettet. Der skabes turbulens i vand og efterladenskaber når der skylles, hvilket medfører aerosoler, dvs. luftbårne væskepartikler af indhold fra toilettet, der spreder sig i en radius omkring toilettet og på toiletbrættet. Luk toiletbrættet ned før du skyller, så holder du toiletvæskerne indeni toilettet, hvor de hører til.

5. Man kan sagtens drikke vand på toilettet og lade sin tandbørste stå fremme, men det forudsætter at man stiller sin tandbørste og sit tandkrus ind i et toiletskab eller som minimum placerer det på en hylde langt væk fra toilettet og endeligt vasker sit tandkrus ofte og skifter tandbørsten efter behov.

6. Når vi har besøgt toilettet er det særligt vigtigt at håndhygiejnen opretholdes for ikke at overføre bakterier fra toilettet til eks. køkkenet og ens mad og drikke. Vask hænderne grundigt med varmt vand og sæbe og tør fingre i et rent og velduftende håndklæde.

5 tips: Sådan optimerer du hygiejnen - toilettets og din egen

1. Skift tandbørste efter behov, når der er tegn på synlige kalkrester, snavs eller når børsterne er bløde og ødelagte.

2. Vask tandkruset efter behov, gerne et par gange om ugen sammen med opvasken i køkkenet.

3. Skift toiletbørsten efter behov, når børsterne er bløde og slidte eller misfarves og lugter. Når toilettet er vasket med toiletrens, så skyl efter og vask dernæst toiletbørsten en ekstra gang i det rene toiletvand med frisk toiletrens inden du stiller den ned i beholderen, så holder den sig frisk i længere tid.

4. Sæbe, shampoo, tandpasta indeholder ligesom fødevarer komponenter, der sikrer produkterne en lang holdbarhed og modstandsdygtighed mod bakterier - givet at du holder propperne og lågene rene for rester af snavs. Eks. Er dit tandpastalåg smurt ind i tandpasta og er det begyndt at tørre ud, så skyl låget af i frisk koldt vand og gnub al overskydende tandpasta af med rene fingre og skru det rengjorte låg på efter rengøring. Så er hygiejnen optimeret.

5. Holdbarheden af barberskrabere afhænger af kvaliteten og typen. Skraberne bliver hurtigt sløve og det kan naturligvis mærkes med det samme. Anvender man en skraber, der kan anvendes flere gange er det vigtigt at holde den rent for hår og barberskum, da gammelt barberskum og hår kan give anledning til bakteriel vækst. Skyl skraberen grundigt med frisk koldt vand, hver eneste gang du har skrabet og stil skraberen til tørre.