Sundhed

Ekspert: Så tit skal du vaske dit vintertøj

Det er bidende koldt derude, så det er med at finde handsker og halstørklæde frem, knappe frakken og trække huen godt ned om ørerne, hvis du vil gøre et forsøg på at holde varmen.

Og da det sikkert ikke er første gang denne vinter, at hue, handsker, halstørklæde og den tykke jakke skal i brug og ej heller bliver den sidste, er det måske nu, det er tid til at kigge vintertøjet lidt efter i sømmene og give det en tur i vaskemaskinen. Flittigt brugt vintertøj er nemlig fyldt godt op med diverse uhumskheder.

- Vintertøj indeholder rigtig mange bakterier såsom jordbakterier og fækale bakterier som E-coli fra efterladenskaber på jorden. Samtidig er bommuldshandsker et godt medie for vækst af husstøvmider på samme vilkår som dynen, gulvtæppet, sofaen og sengen, fortæller Michael René, lektor og forfatter til rengørings- og hygiejnebogen 'Håndbog i praktisk hjælp', til tv2.dk og fortsætter:

- Husstøvmider lever af hudceller fra mennesker. Jordbakterier og fækale bakterier medfører sygdom med roskildelignende symptomer og husstøvmider kan i værste fald bidrage til husstøvmiddelallergi.

Sådan holder du vintertøjet rent

Selvom det ifølge Michael René ikke er så enkelt at overføre bakterier direkte fra tøjet til munden eller sin mad - med mindre du spiser din mad med handsker på - og dermed indtage eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier, er det under alle omstændigheder en god idé at holde vinterudstyret rent og pænt for at minimere forekomsten af bakterier og vækst af husstøvmider.

Og det kræver altså at vintertøjet bliver vasket regelmæssig og efter behov, som i de fleste tilfælde vil sige en gang om måneden.

- En god regel er at vaske tøjet ligeså ofte som dynerne - altså en gang om måneden. Eller i ekstreme renlige tilfælde hver anden måned eller som minimum efter behov, så snart der er tegn på synligt snavs og specielt hvis tøjet er begyndt at lugte, tilråder Michael René.

- Vask tøjet ved den maksimale temperatur som vaskemidlet og tøjet kan tåle, så er sandsynligheden for at mindske bakterier og husstøvmider størst, tilføjer han

Brug din sunde fornuft

Når det så er sagt, så er der altså ingen grund til at blive bange for sit vintertøj, som hygiejneeksperten udtrykker det, da det i sidste ende handler om at bruge sin sunde fornuft og gøre som altid:

- Vask altid fingre grundigt med varmt vand og sæbe, inden der spises eller drikkes, så er risikoen for bakterieinfektioner minimeret, lyder det fra Michael René, som slutter:

- Dertil anvend i denne tørre vintertid med lav luftfugtighed altid en god håndcreme, så undgås sprækker og revner på hænderne og derved er risikoen for bakteriel infektion ligeledes minimeret.

Du kan læse meget mere om, hvordan du passer på din hud i kulden via linkboksen til højre, hvor du også finder flere gode råd til at håndtere vintervejret.