Sundhed

9 vaner der skader mere end du tror

Opskriften på sundhed er enkel: Spis fornuftigt, sørg for at motionere og få din søvn - så er du godt på vej.

Overraskende nok kan det imidlertid hurtigt bliver mere indviklet, for vaner, som du troede var ganske harmløse og måske endda ligefrem sunde, kan nemlig have den stik modsatte effekt. Læs med her og bliv klogere på, hvorfor tandbørstning og brugen af håndsprit og klip-klappere kan gøre mere skade end gavn.

1. Håndsprit

Sprit dine hænder af for at undgå bakterier - sådan lyder et af de mest udbredte hygiejneråd. Og vi støder da også på de ophængte dispensere med håndsprit i alle større virksomheder og offentlige bygninger. Rådet er såmænd godt nok, men du skal være opmærksom på, at din håndsprit skal indeholde mindst 60 procent alkohol for at virke - ellers er du lige vidt. Desuden peger ny forskning på, at håndsprit, der indeholder stoffet triclosan, fremmer bakterier og virus, som er resistente over for antibiotika. Det siger forsker Richard Gallo fra University of California-San Diego til mnn.com. Når du kan komme til det, så brug sæbe og vand i stedet og nøjes så med at bruge spritten, når du ikke er i nærheden af en håndvask.

2. Hudplejeprodukter

Det kan være svært ikke at lade sig lokke af reklamernes lovprisninger af forskellige hudplejeprodukter, der kan gøre alverdens ting for dit udseende. Men faktisk er det slet ikke nogen god idé at skifte creme hyppigt. Det kan nemlig irritere din hud, og du vil dermed opnå den stik modsatte effekt end den lovede og stå med en irriteret og rød hud, siger skønhedsekspert Jody Levine til mnn.com. Vælg én creme og hold fast i den.

3. Klip-klappere

Vi har altid hørt, at det er de høje hæle, der kan give os, og ikke mindst vores fødder, problemer - derfor kommer det nok som en overraskelse for de fleste, at flade sko som klip-klappere kan gøre mere skade end gavn. De flade sko er såmænd gode nok, men det er sko uden støtte, der kan give dig problemer. Og støtte er der ikke meget af i et par klip-klappere. Din svang kommer på overarbejde og det samme gør musklerne på både over- og undersiden af din fod, fordi du hele tiden skal kæmpe for at holde klip-klapperne på, fortæller fodspecialist Jordana Szpiro til mnn.com.

4. Tandbørstning

Selvfølgelig skal du børste dine tænder - men kun to gange om dagen. Hvis du er typen, der børster tænder efter hvert måltid, bør du overveje dine vaner. Forklaringen er, at den mad, du netop har spist, kan efterlade syre på dine tænder, som kan svække emaljen. Hvis du børster tænder, mens emaljen er svag, kan du risikere at skade den. For at rense mund og tænder kan du i stedet skylle munden i vand, efter du har spist, og nøjes med at børste tænderne morgen og aften.

5. Kredsløbstræning

Når pulsen kommer op, ryger fedtet af - sådan tænker vi helt automatisk. Men hvis du holder dig til kredsløbstræning og undlader at supplere med anden træning, vil din krop blive så vænnet til den form for træning, at du over tid vil forbrænde mindre fedt. Det fortæller træner Joseph Ciccone til mnn.com. I stedet bør du skifte mellem kredsløbstræning, hvor du får pulsen op, og udholdenhedstræning, hvor du opbygger muskelmasse.

6. Måltider

For at holde styr på kalorieregnskabet kan det være en god idé at springe et måltid over - nej, den går ikke! Men sådan tænker mange, især kvinder. Det eneste, du får ud af at springe dine måltider over, er, at du bliver irriteret og kommer til at overspise senere, fordi dit blodsukker er helt i bund. Sørg for at spise jævnt over hele dagen og gerne en proteinrig kost, som holder dit blodsukker stabilt hele dagen - så undgår du at falde i sukkerfælden og at overspise, når du endelig giver dig selv lov.

7. Vand på flaske

Vand er godt, og vi skal drikke rigeligt af det. Hvis du er typen, der hellere køber dit vand på flaske end tapper det direkte fra hanen, så kan du med fordel spare både miljøet og din pengepung ved at åbne for vandhanen og drikke postevand fremfor flaske-vand.

8. Rengøringsmidler

Dit hjem skal være rent og bakteriefrit, og vejen dertil går gennem diverse desinficerende sprays. Der er imidlertid grund til at tro, at de rengøringsmidler, der slår sig op på at være antibakterielle, mistænkes for samtidig at kunne være årsag til astma. Sørg for at gøre rent jævnligt, så du kommer bakterierne til livs, og skær ned på brugen af desinficerende sprays. Det siger forsker Rebecca Sutton til mnn.com.

9. Kosttilskud

Mineraler og vitaminer kan vi ikke få nok af, eller hvad? Jo, det kan du faktisk godt, og mange af os tager tilskuddene uden reelt at vide, om vi har brug for dem. I stedet for at tilføre din krop mineraler og vitaminer i pilleform, bør du se din kost efter i sømmene, og se om du kan blive dækket ind ad den vej.

Kilder: mnn.com, netdoktor.dk, tandlaegeforeningen.dk