Sundhed

Sociolog: Vælg den dyre leverpostej

I mange danske familier er sodavand, slik og chokolader helt almindeligt i dagligdagen. Det bringer Danmark ind på en 18 plads på listen over, hvor mange sunde leveår vi har, inden vi begynder at skrante.

En gennemsnitsdansker kan forvente at leve 67,9 år før helbredet begynder at skrante. Det viser en ny undersøgelse, der bringer Danmark og danskerne ind på en 18. plads ud af 19 vestlige nationer.

Vi ligger for eksempel under USA og England, hvor befolkningerne er kendt for at spise masser af fastfood og drikke mange colaer.

Sociolog Birthe Linddal fra Food Future anbefaler nu danskerne at betale lidt mere for de fødevarer, vi køber nede i supermarkedet.

"Når du står og kigger på den dyre og den billige leverpostej, så er det værd at kigge efter, hvor du får mest kød og mad for pengene. Og hvor får jeg mindst fedt. Og der er altså en tendens til, at der er for mange mennesker, der vælger at sige, at bare det er billigt, så er det godt," siger Birthe Linddal.

Hun peger ligeledes på, at de sunde fastfood-alternativer er et københavnerfænomen, og at resten af danskerne ikke har mange muligheder for at købe sund fastfood. Ligeledes er der store forskelle på, hvor meget danskerne i de forskellige egne af landet, og i forskellige socialgrupper, fokuserer på at leve sundt.

"Der er ingen tvivl om, at i nogle socialgrupper er det helt normalt ikke at have grøntsager som en del af hovedmåltidet. Det er helt normalt at have sodavand på bordet og det er helt normalt ikke at motionere.

Se indslaget ovenfor, og få gode råd til at leve sundere.

-