Sundhed

Sådan holder du dine tænder rene uden tandpasta

Colgate er kommet i vælten med deres to tandpastaer Colgate Total og Colgate Total Whitening, der begge indeholder stoffet triclosan, der blandt andet beskyldes for at være hormonforstyrrende.

Et forsøg har vist, at fem dages tandbørstning med tandpastaen Colgate Total fik koncentrationen af triclosan i tre testpersoners krop til at stige med op til 9000 gange.

Skræmmende resultater, der nok kan gøre de fleste mennesker tandpasta-forskrækkede. Men det er der ingen grund til - hvis man vælger at gå udenom de tandpastaer, der indeholder triclosan, er man på den sikre side. Sådan siger tandlæge og formand for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth-Lisbjerg, til tv2.dk.

- Tandlægeforeningen anbefaler, at man vælger en tandpasta uden triclosan. Og at man så derudover børster sine tænder to gange om dagen, siger han.

Vand og sukkerfrit tyggegummi

To gange tandbørstning om dagen kan vi altså ikke komme udenom - men hvordan holder vi vores tænder rene i tidsrummet mellem vores morgen- og aftenbørstning?

- Det er meget let - du kan følge to helt enkle råd, så er du godt på vej til at passe godt på dine tænder: Når du har spist, kan du skylle din mund i vand og/eller tygge et stykke sukkerfrit tyggegummi, siger han til tv2.dk.

- Det er faktisk slet ikke nogen god idé at børste tænder, lige efter du har spist. Hvis du har spist eller drukket noget syreholdigt, vil tandens emalje være porøs i overfladen, og hvis du børster på en porøs overflade, risikerer du at fjerne et lag af emaljen. Hvis du alligevel vil børste, efter du har spist, skal der gå mindst en halv time mellem mad og tandbørstning, fortsætter han.

Børst to gange om dagen i to minutter

Selvom du sagtens kan gøre tænderne rene med vand og sukkerfrit tyggegummi, så er det som nævnt vigtigt, at du husker at børste dine tænder - morgen og aften hver dag.

- Vores anbefalinger går på, at du børster dine tænder to gange om dagen i to minutter. Der er sådan set ikke noget til hinder for, at du kan børste dem flere gange, men det er ikke nødvendigt, siger han til tv2.dk.

Freddie Sloth-Lisbjerg råder til, at du følger det, han kalder for Tandlægens Tre T-råd:

1. Tid: Du skal børste dine tænder to gange om dagen i to minutter.

2. Tandpasta: Du skal vælge den tandpasta, du bedst kan lide både hvad angår smag og skum. Din tandpasta skal indeholde fluorid (fluor). Fluorid forebygger huller i tænderne. En tommelfingerregel er, at du skal bruge en mængde tandpasta, der svarer til størrelsen på din lillefingernegl - børster du tænder på dit barn, skal mængden svare til dit barns lillefingernegl.

3. Teknik: Børst dine tænder systematisk og gerne i små cirkelbevægelser. Start i overmunden på tændernes yderside, fortsæt til indersiden og tag tyggefladerne til sidst. Gentag det hele i undermunden.