Sundhed

Sandt eller falsk: Bliver du syg af at fryse?

Vinteren vil bare ikke slippe sit tag i Danmark, og selvom kalenderen siger marts, så er sne og slud og blæsevejr over os med tilhørende kulde, kolde fødder, ondt i halsen og stribevis af forkølelser.

Der findes et hav af myter og husgeråd, der omhandler strategier til at overvinde de irriterende vintersygdomme, men hvad er egentlig sandt og falsk? Læs med her og bliv klogere på seks af de mest sejlivede sundhedsråd.

Sundhedsråd 1: Varm te hjælper på ondt i halsen

Halsen smerter, og helt automatisk får du lyst til at drikke varme drikke. Men virker det overhovedet?

"Te eller varme drikke kan ikke helbrede en halsbetændelse, men det kan godt virke smerte-lindrende eller dulmende," siger netsundhedsplejerske og sundhedsekspert Helen Lyng Hansen til tv2.dk.

"Og generelt så får man det bedre af at vise sig selv lidt hensyn, som man netop gør med lidt varme drikke, et slumretæppe og en god film," fortsætter hun.

Sundhedsråd 2: Du bliver syg af at fryse

Husk handsker, strømper, hue osv. - disse råd er der mange af os, der har fået tudet ørene fulde af hver vinter. Myten om at man bliver syg af at fryse er en af de mest sejlivede, og synes at være en del af den generelle børnelærdom - men er der hold i den?

"Både ja og nej. Man bliver forkølet af virus og ikke alene af at fryse, men virus har lettere ved at trænge ind i os, hvis vi fryser," forklarer Helen Lyng Hansen til tv2.dk.

Sundhedsråd 3: C-vitaminer holder influenzaen fra døren

Du bliver syg, fordi du har glemt at spise appelsiner - den er vi også mange, der har hørt et utal af gange. Men er det sandt eller falsk?

"Igen er det både et ja og et nej. C-vitaminer kan godt være med til at styrke immunforsvaret, men det anbefales ikke at man tager store enkeltdoser C-vitamin for at undgå sygdom. Man bør generelt spise varieret og sikre sit behov for vitaminer via kosten," siger netsundhedsplejerske og sundhedsekspert Helen Lyng Hansen til tv2.dk.

"Ifølge motions- og ernæringsrådet er der i 2004 lavet en Cochrane-analyse af, hvorvidt C-vitamin har forebyggende effekt på forkølelse. Konklusionen var her, at det ikke kunne anbefales at anvende store C-vitamindoser i forkølelsesforebyggelse. Og på influenza virker det ganske givet ikke," fortsætter hun.

Sundhedsråd 4: Du får myoser af træk

Du skal for alt i verden undgå at sidde i træk - det er skidt for helbredet og kan koste dig alverdens myoser og spændinger. Sandt eller falsk?

"Igen er svaret både ja og nej, for årsagerne er mange. Myoser er en sammentrækning og irritation af muskler og led, og det kommer ofte, hvis man laver forkerte bevægelser, eller har en længerevarende overbelastning," fortæller Lyng Hansen.

"Man kan sagtens forestille sig, at hvis man sidder i træk, og man fryser, så begynder man at sidde i uhensigtsmæssige stillinger, og ja, så får man lettere myoser."

Sundhedsråd 5: Du bliver syg af at gå udenfor med vådt hår

Mange børn og unge har gennem tiden måttet høre på bekymrede mødres nok så velmenende råd om, at de skulle tørre håret, inden de rendte ud af døren. Men er der noget om snakken? Kan det våde hår i vinterkulden gøre dig syg?

"Både ja og nej. For nej, man bliver ikke syg af at have vådt hår, men når det er koldt, og vi går ud med vådt hår, så er der en risiko for, at vi kommer til at fryse. Bliver man kold og udsættes for smitte, så er risikoen for, at man netop bliver smittet større, end hvis man generelt er varm og tør," siger Helen Lyng Hansen til tv2.dk.

Sundhedsråd 6: Kolde fødder gør dig syg

Én ting er at fryse, noget andet er at fryse om fødderne - for uha, lige præcis de kolde fødder er der mange af os, der har hørt, at vi for alt i verden bør bestræbe os på at undgå. Hør hvad der er sandt og falsk om de kolde fødder.

"Kolde fødder gør dig normalt ikke syg, hvis du ellers er varm på kroppen - men, når vi har kolde fødder, så breder kulden sig ofte til kroppen, og når først vi så fryser, ja så bliver vil lettere syge," siger netsundhedsplejerske og sundhedsekspert Helen Lyng Hansen.

"Man har lavet et forsøg på Common Cold Centre på Cardiff University, som viste, at flere mennesker udviklede forkølelse 4-5 dage efter, de fik fødderne nedkølet i koldt vand i forhold til en kontrolgruppe, der havde fødderne nede i en tom balje," fortsætter hun.