Sundhed

Ny forskning: Tab dig med en indsprøjtning

En sprøjte en gang om ugen, og du kan blive dine overflødige kilo kvit. Lyder det for nemt til at være sandt?

Om bare få år er kuren en realitet, og folkene bag spår, at den blandt andet vil kunne være en hjælp til overvægtige personer med risiko for at udvikle type 2 diabetes. Dansk lektor i fødevarevidenskab mener, at man skal være varsom med at kaste sig over en behandling som denne, men ser dog alligevel muligheder for en særlig gruppe. Men først til selve undersøgelsen:

På Imperial College i London har en gruppe forskere med professor Stephen Bloom i spidsen fundet frem til en kombination af to naturligt forekommende hormoner, der sænker blodsukkerniveauet og nedsætter appetitten. Fordi hormonerne er naturligt forekommende, skulle der ikke være bivirkninger ved kuren.

"Spiser 13 procent mindre"

En række testpersoner har ifølge dailymail.com lagt krop til et forsøg, der har vist, at de allerede efter en enkelt indsprøjtning indtog helt op til 200 færre kalorier. Simpelthen fordi de spiste mindre.

Fakta

Glukagon stimulerer nedbrydning af glykogen til glukose, så glukose frigives til blodet - og så stiger blodsukkeret.

GLP-1 medfører en sænkning af blodsukkeret. GLP-1 binder sig til en receptor på overfladen af de insulinproducerende betaceller, og det medfører, at der udskilles mere insulin - og derved sænkes blodsukkeret. GLP-1 bruges til behandling af type 2 diabetes.

Insulin sænker blodsukkeret og transporterer sukker fra blodet ind i vores celler.

Kilde: Michael René

"Hormonerne glucagon og GLP-1 bliver begge brugt til at kontrollere blodsukkeret og stofskiftet, og derfor er der interesse for at bruge de to hormoner i kampen mod overvægt og type 2 diabetes," siger professor Stephen Bloom til dailymail.com.

"Vores forsøg på frivillige testpersoner, der fik en kombination af glucagon og GLP-1, har vist, at testpersonerne spiste markant mindre mad efter indsprøjtningen - 13 procent mindre, for at være helt nøjagtig. Det er en stor reduktion. Vi mangler stadig at undersøge, om indsprøjtningerne over en længere periode kan føre til et reelt vægttab," fortsætter han.

En dårlig løsning for de fleste

For langt de fleste vil en behandling, som den forskerne fra London er kommet frem til, ikke være en løsning. Det siger lektor i fødevarevidenskab Michael René til tv2.dk:

- Når man vil tabe sig, så er det vigtigste at give folk lyst til at bryde deres vaner og opretholde en sund livsstil. Det er generelt ikke en god idé at give folk slankende medicin på recept. For de fleste er det en sund kost og en ændring i livsstilen, der skal til. Når vi ændrer vores kost til den sunde side, vil vi få så mange vitaminer, gode fedtsyrer, mineraler og antioxidanter fra kosten, at det helt automatisk vil gøre en forskel for vores motivation til at leve sundt og dyrke motion. Og så vil vi helt automatisk tabe os.

Michael René mener dog, at behandlingen kan være gavnlig for en særlig gruppe af patienter:

- Jeg ser muligheder for en særlig gruppe, der ikke kan tabe sig af særlige sygdomsmæssige årsager. De vil formentlig kunne opnå fordele ved at få denne nye behandling på recept, siger Michael René til tv2.dk.

Professor Stephen Bloom forventer, at den revolutionerende slankebehandling vil være på markedet om syv til ni år.