Sundhed

Eksperter: Nyfødte babyer ligner far

Jordemoder og indehaver af de to graviditets- og scanningsklinikker jordemoder.dk, Birgit Thalwitzer, har hjulpet i omegnen af 800 børn til verden i løbet af sine 11 år som jordemoder. Fra hendes side af fødelejet er tendensen klar: Nyfødte babyer ligner deres fædre.

Og det gør de faktisk allerede, inden de ser dagens lys:

- Allerede når jeg 3D-scanner lidt over halvvejs i graviditeten, kan jeg se, hvem barnet ligner - og det er næsten altid faren, siger hun til tv2.dk.

- Når vordende forældre køber en 3D-scanning er det faktisk primært fordi, de har lyst til at se, hvem barnet ligner. Udover at de selvfølgelig gerne vil have tjekket, om barnet har to ben og to arme og ellers er ok.

Far skal kunne knytte sig til barnet

Den er altså god nok - de fleste babyer ligner deres far. Men hvorfor er det sådan?

- Groft sagt kan man sige, at man aldrig er i tvivl om moren - og man er stort set heller aldrig i tvivl om, at moren helt automatisk vil drage omsorg for sit barn. Faren, derimod, kan der såes tvivl om, og han er nødt til at kunne knytte sig til barnet - derfor er barnet nødt til at ligne faren, siger jordemoderen til tv2.dk.

Netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen bekræfter jordemoder Birgit Thalwitzers observationer:

- Det er helt korrekt, at man siger, at alle spædbørn ligner deres far, når de kommer til verden. Det er en biologisk mekanisme, som også ses inden for dyreverdenen, for at faren skal blive bekræftet i, at han er den rigtige far. Det er jo egentlig ret smart, siger hun til tv2.dk.

Barnet ændrer udtryk

Alle, der har kontakt med småbørn, ved, hvor meget og hvor hurtigt de kan ændre udtryk og udseende. Den lille baby bliver således heller ikke ved med at ligne sin far:

- Det første halve år ligner babyer i de fleste tilfælde deres far, og det er uanset hvilken placering i søskendeflokken, barnet har. Nogle børn bliver ved at ligne faren, andre bliver en blanding af mor og far, og andre igen ændrer udtryk og kommer overvejende til at ligne mor - eller for den sags skyld et andet familiemedlem, siger Birgit Thalwitzer.

Og netsundhedsplejersken bakker op:

- Det ændrer sig løbende, men som udgangspunkt er det sådan, at både menneskebørn og dyreunger er skabt sådan, at de appellerer til vores omsorg og vores lyst til at knytte os til dem. Der er en grund til, at vi synes, at babyer, hundehvalpe og kattekillinger er nuttede.