Sundhed

Amning mindsker risikoen for kræft markant

Kvinder som ammer i mindst et halvt år, reducerer risikoen for at dø af alle typer kræft med 10 procent og risikoen for at dø af hjertestop med 17 procent. Det viser en ny stor europæisk undersøgelse.

380.000 mennesker i ni europæiske lande er blevet fulgt af forskere fra Imperial College i London over 12 år, og slutresultatet viser, at folk som lever efter rådene fra World Cancer Research Fund, reducerer deres chance for at dø af kræft og en række andre sygdomme med 34 procent.

Rådene lyder bl.a., at man skal være fysisk aktiv, skære ned på fedende mad og drikke, spise flere planter og mindre kød, drikke mindre alkohol, og ... - at amme i mindst seks måneder, hvis man som kvinde får et barn.

Dem som fulgte alle rådene tæt, nedsatte risikoen for at dø af luftvejssygdomme med 50 procent, kredsløbssygdomme med 44 procent og alle typer kræft med 20 procent ift. de i undersøgelsen, der mindst levede op til rådene.

Amningen alene reducerede risikoen hos moderen for at dø af alle kræftformer med 10 procent og af hjerteslag med 17 procent.

Studiet, der var ledet af Dr. Teresa Norat og først blev offentliggjort i the American Journal of Clinical Nutrition, er det første nogensinde til at undersøge sammenhængen mellem amning og sygdomme som kræft.

Hold dig slank

Den faktor, der havde størst indflydelse på dødeligheden blandt de undersøgte, var, om man var for tynd eller for tyk.

At holde en slank men ikke undervægtig krop betød, at man reducerede sine chancer for at dø af én af de undersøgte sygdomme med 22 procent.

Derefter fulgte at spise grøntsager (21 procent mindre dødelighed) og at ikke drikke for meget alkohol (17 procent).