Sundhed

Er din solcreme blevet for gammel?

Skal man skifte solcremen ud hvert år? Og skal man virkelig smøre sig ind, hver gang man har været i vandet? Vi tjekker seks myter om solcreme.

UV-indekset begynder at tikke i retning af solbeskyttelse. Du har måske solcreme liggende i skuffen fra sidste år, men hvordan er det nu? Mister solcremen sin virkning efter et år, eller er det i virkeligheden bare noget de firmaer, der producerer solcreme har fundet på? Og er der forskel på solcreme til voksne og solcreme til børn?

Få svaret her, hvor vi eftertjekker fem myter om solcreme sammen med professor i dermatologi Hans Christian Wulf fra Bispebjerg Hospital.

1. Giver højere faktor mig mere beskyttelse?

"Ja, det gør den. Hvis du smører den samme mængde på, vil en højere faktor lade færre skadelige stråler trænge igennem. I en solcreme med faktor 6 er der 16 procent, der går igennem, hvorimod der kun går fem procent igennem en i en solcreme med faktor 20. EU-regler gør i øvrigt, at faktor 6 er den mindste faktor, du kan finde i en solcreme i Danmark."

2.Hvis jeg bruger solcreme, er jeg så 100% beskyttet mod solen?

"Det er du aldrig. Der er intet, der hedder solblokker. Det er misvisende hvis nogen kalder deres produkter for solblokker. Intet holder solen 100 procent tilbage, det skulle da lige være lædertøj måske."

3. Skal jeg købe ny solcreme hvert år?

"Det kommer an på, hvordan den er blevet opbevaret. Som udgangspunkt behandles beholdere med solcreme dårligt. De kommer med på stranden og bliver opvarmet, derefter tager man med hjem igen, hvor de nedkøles. Der kan være både bakterie- og svampeinfektioner har nogle af vores undersøgelser vist. Så jeg vil sige, at man nok af hygiejniske årsager skal overveje at skifte dem ud. Faktormæssigt kan de måske tabe lidt, men ikke meget. De kan til også blive harske, så de stinker og er ulækre, men ikke nødvendigvis farlige."

4. Skal børn bruge decideret børnesolcreme?

"Slet ikke. Der er sådan set ikke noget andet i solcremerne til børn. Der er nogle firmaer, der har slået sig op på børnesolcreme, som kan sælge den indpakning bedre til nervøse mødre."

5. Kommer man til at mangle D-vitamin, når man bruger solcreme?

Nej. Man har allerede for ca. 15 år siden lavet en undersøgelse i Australien, der viste, at der ikke er forskel på mængden af D-vitamin på personer, der brugte solcreme og personer, der ikke gjorde. UVB giver d vitamin, og solskader og hudcancer. I virkelighedens verden skal der meget små doser til at give D-vitamin.

6. Skal man smøre sig igen, hver gang man har været ude at bade?

"Det skriver WHO, man skal, men det er efter min mening ikke nødvendigt. Vandfast solcreme er vandfast. Vi har lavet undersøgelser, der viser, at solcreme stadig har 50 procent af sin faktor til bage efter otte timer, selvom man både har svedt og været ude at bade en dag på stranden.