Sundhed

Her er fire ting fra grillen, som dit barn ikke bør spise

Det er sommer, og det er grill-sæson. Pølser, kylling, koteletter og bøffer bliver i stor stil smidt på den varme grillrist, hvor de får lige til hatten passer, og skorpen er knækbar og sprød – og sort.

Og lige præcis stegeskorpen skal du passe på, når du serverer grillmad for dine børn – og resten af familien. Hele Danmarks netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen fortæller dig her hvorfor:

- Når man griller, vil der på grund af de høje temperaturer ske nogle kemiske forandringer i maden – maden får den såkaldte grillskorpe, og det kan være sundhedsskadeligt på sigt, hvis man spiser meget grillet mad, siger Helen Lyng Hansen til tv2.dk.

- De sundhedsskadelige stoffer, der dannes ved blandt andet grillstegning, hedder PAH (Polycykliske aromatiske hydrocarboner) og Heterocykliske aromatiske amniner (HA eller stegemutagener). Disse stoffer kan blandt andet give kræft. Derfor bør man ikke spise meget store mængder grillet mad – men i stedet lade den grillede mad indgå som en del af en varieret kost, fortsætter hun.

Fire ting du ikke bør servere for dit barn

Især i forhold til familiens yngste er det vigtigt at være varsom med kødets stegeskorpe - men det er ikke det eneste, du skal være opmærksom på, når du griller. Læs med her, hvor vi i samarbejde med Helen Lyng Hansen gennemgår fire ting fra grillen, som du ikke bør servere for dit barn:

Kødets stegeskorpe:

Indeholder sundhedsskadelige stoffer, som blandt andet kan være kræftfremkaldende. Du bør skære stegeskorpen fra, når du serverer grillet kød for dit barn. I de tilfælde hvor du kan gøre det, er det desuden en god idé at pakke kød eller fisk ind i folie, før du kommer det på grillen. Så undgår du både stegeskorpe og grill-os, siger Helen Lyng Hansen til tv2.dk.

Kød der ikke er gennemstegt:

Det kød, du serverer for dit barn, skal være gennemstegt, så dit barn ikke risikerer at få en fødevareforgiftning. Samtidig skal du sørge for, at kødet ikke bliver overstegt - det gælder altså med andre ord om at holde øje med kødet, mens du griller.

Fiskeskind:

Nu er det sjældent, man spiser fiskeskindet, men hvis du skulle finde på at bruge det i din madlavning, så skal du være opmærksom på, at den ikke går, hvis fisken er grillet. Grill-os og skadelige stoffer vil nemlig sætte sig her, og derfor bør du kassere det.

Kødets ydersider:

Hvis der er tale om et større stykke grillet fisk eller kød, så giv barnet kød fra midterstykket. Her er indholdet af skadelige stoffer mindst, fortæller Helen Lyng Hansen til tv2.dk.

To tredjedele af danske forældre har oplevet brandulykker

Det er ikke kun den brændte stegeskorpe, som du skal være opmærksom på, når du griller. En ny undersøgelse foretaget af Børneulykkesfonden og Codan Forsikring viser nemlig, at to tredjedele af danske forældre har oplevet, at et eller flere af deres børn er blevet forbrændt på åben ild eller varme ting, som fx en grill.

I en pressemeddelelse fortæller leder af Børneulykkesfonden, Henriette Madsen:

”Lige nu er grill-sæsonen over os, og det mærker mange af de danske børn desværre, da de kommer til skade, når mor og far kokkerer. Det er skader, som nemt kan undgås, hvis man husker at placere grillen uden for børns rækkevidde et sted, hvor man samtidig kan holde den under konstant opsyn. Husk at kullene kan være varme meget længe efter optænding. Vi ser desværre også skader på stranden, hvor man træder i varme grillkul fra dagen før.”

I boksen til venstre på siden kan du se Børneulykkesfondens fem gode råd, hvis ulykken er ude, og du eller dit barn bliver forbrændt.

Børneulykkesfondens 5 råd ved forbrændinger

1. Afkøl det forbrændte område med koldt vand.

2. Fjern løstsiddende tøj. Fastbrændt tøj skal blive siddende.

3. Temperér vandet til ca. 20 grader eller til det føles lunkent. 

4. Skyl, til der ikke er flere smerter – det kan tage alt fra ½ time til flere timer.

5. Brandskader som følge af el-ulykker bør altid tilses af en læge.

Kilde: Børneulykkesfonden

Helen Lyng Hansen

Helen Lyng Hansen er kendt som hele Danmarks netsundhedsplejerske på hjemmesiden Netsundhedsplejerske.dk.

Hun er forfatter til en hel stribe bøger om børn, blandt andet: "Helens bog om børn & søvn", "Helens bog om gråd & trøst" , "Helens bog om børn & mad" og "Helens bog om børn & sygdom".