Sundhed

Sådan sørger du for dit barn drikker nok

Når solen og varmen de kommende dage tager fat, er det for vigtigt at få masser af væske indenbords – også for de mindste. Men hvordan sørger man for, at børnene får det, de skal - og hvad er bedst at byde dem?

-Det bedste man kan drikke er vand. Vand er den bedste tørstslukker, og det er vigtigt, at vi lærer vores børn at drikke vand, lyder svaret fra sundhedsplejerske og indehaver af netsundhedsplejerske.dk, Helen Lyng Hansen, til tv2.dk.

- I princippet tæller væske fra en sodavandsis også med i væskeregnskabet. Men at spise en is, slukker ikke tørsten, som at drikke et glas vand, og man må ikke gå ud fra, at barnet kan ”spise sig til sit væskebehov”, siger sundhedsplejersken og påpeger:

- Børn skal have vand at drikke, masser af vand – og naturligvis også mælk og måske en gang imellem lidt juice. Det afhænger af barnets alder, tilføjer hun.

Så meget skal dit barn drikke dagligt

Barnets alder og størrelse er naturligvis også afgørende for meget, det skal drikke dagligt, ligesom temperaturen og barnets aktivitetsniveau også spiller en rolle. Ikke desto mindre kan du ifølge Helen Lyng Hansen bruge følgende anvisninger som tommelfingerregel:

  • 0-2 år: 150 ml per kilo kropsvagt i døgnet
  • 2-5 år: 100 ml per kilo kropsvagt i døgnet
  • 5-8 år: 80ml per kilo kropsvagt i døgnet
  • Skolebørn har ofte behov for ca. 1,5 liter væske i døgnet.

Hvordan du sørger for at få nok vand i børnene på en varm sommerdag, hvor en is måske virker mere tillokkende, giver Helen Lyng Hansen dig 3 tip til nedenfor.

Sådan får du vand nok i dit barn

1. - Når det er sommer og varmt, så skal vandet stilles frem, så barnet har fri adgang til det, og vi skal udskifte vandet hyppigt, så det hele tiden virker frisk og dejligt at drikke det.

2. - Hvis man gerne vil give vandet lidt smag og gøre det mere indbydende, så kan man komme lidt appelsin- eller citronskiver i vandet - vælg økologisk, så frugten, du bruger, ikke er sprøjtet.

3. - Det er en god idé at indføre faste rutiner omkring drikke og tilbuddet om drikke. Barnet skal have tilbudt vand til alle måltider og også som tørstslukker ind i mellem. Det kan også være en god idé at have lidt vand stående ved sengekanten.

Helen Lyng Hansen

Helen Lyng Hansen er kendt som hele Danmarks netsundhedsplejerske på hjemmesiden Netsundhedsplejerske.dk.

Hun er forfatter til en hel stribe bøger om børn, blandt andet: "Helens bog om børn & søvn", "Helens bog om gråd & trøst" , "Helens bog om børn & mad" og "Helens bog om børn & sygdom".