Sundhed

Guide til børneforældre: Skær ned for kemien

Vil du minimere dine børns risiko for eksem, irritation og kløe, der kan medføre betændelse, så har Ewa Daniél, der er toksikolog hos Astma-Allergi Danmark, 10 konkrete råd til, hvordan du skruer ned for kemien.

1. Vask nyt tøj, inden brug

Vask både tøj og sengetøj, inden du bruger det første gang. Der kan blandt andet sidde overskudsfarve tilbage i det nye tøj.

2. Undgå parfume

Drop parfumen i din børns hudplejeprodukter. Der kan være parfume i fx shampoo, cremer og vaskepulver. Det kan give parfumeallergi, som dine børn vil lide af resten af livet. Det betyder, at de får en allergisk reaktion, så snart de kommer i kontakt med parfume.

Mange andre allergier er arvelige, men alle har en risiko for at få parfumeallergi. Derfor anbefaler Ewa Daniél, at man helt udelukker parfume i de produkter, man bruger i hjemmet og særligt til sine børn.

- Det er fuldstændig unødvendigt med parfume. Små babyer og børn dufter fint i sig selv, siger hun til tv2.dk.

3. Drop vådservietterne

Ewa Daniél oplever, at forældre ofte bruger vådservietter derhjemme, men hun understreger, at man kun skal bruge vådservietter, hvis man ikke har andre alternativer. Hun anbefaler, at man i stedet bruger en våd vaskeklud eller skumgummiklud.

- Vådservietter skal holde sig fugtige, og derfor har man tilsat nogle konserveringsmidler, da der ellers ville komme bakterier i, siger hun.

4. Læs varedeklarationen nedefra

Ewa Daniél fortæller, at varedeklarationer ofte er meget lange, og man derfor med fordel kan starte med læse den nedefra. Dernede vil producenten oftest skrive produktets indhold af konserveringsmidler, parfume – og farvestoffer. Hvis du er i tvivl om, at et produkt er fyldt med farlige kemikalier, så hent app’en Kemilex, hvor du kan se, om stofferne er allergifremkaldende.

5. Pænere produkter

Du skal undgå farvestoffer i produkter, for de er fuldstændig unødvendige. Hos Astma-Allergi Danmark kalder man farvestofferne produktsminke. De er der kun for at få produktet til at se bedre ud. Kig efter betegnelsen CI efterfulgt af tal, hvis du vil undgå farvestoffer i fx shampoo og solcreme.

- Børnene synes selvfølgelig, at det er sjovt, men det er unødvendigt, og det er med til at tilføre produktet endnu mere kemi, siger Ewa Daniél til tv2.dk.

6. Skær ned på forbruget

- Tænk over, hvor mange plejeprodukter du bruger til dit barn. De skal ikke have vasket hår hver dag, og nogen gange er vand nok. Så overvej, om du behøver alle produkter til dit barn hver gang, siger Ewa Daniél til tv2.dk.

7. Drop solcremen til de yngste

Solfiltret i solcreme kan indeholde noget kemi, der giver allergi, derfor skal du kun bruge solcreme til dine børn, når de opholder sig ude i solen. Ewa Daniél siger, at børn under et år skal holdes helt ude af solen og derfor ikke bruge solcreme.

8. Hennatatoveringer fremkalder allergien derhjemme

Undgå hennatatoveringer på ferien, for de indeholder det meget skrappe allergifremkaldende stof PPD. Hvis man bliver allergisk overfor PPD, vil der være en risiko for en allergisk reaktion, næste gang man møder stoffet, fordi der blandt andet kan være små mængder PPD i sort tøj, hårfarve og lokalbedøvelse herhjemme. Hvis man først har allergien, så skal der ganske lidt til, før man får en allergisk reaktion.

9.  Vælg produkter, der vaskes af

Ewa Daniél anbefaler, at hvis man bruger produkter, der indeholder farlige stoffer, så vælg produkter, der vaskes af igen, og fravælg det, der bliver på huden. Det kan fx være creme, der sidder på huden hele dagen modsat shampoo, som man vasker ud af håret med det samme.

10. Kig efter den blå krans

Den blå krans betyder, at Astma-Allergi Danmark har gjort arbejdet for dig. De har kigget varedeklarationen efter for parfume og andre allergifremkaldende stoffer.