5 råd til forældre til sengevædere

Tisser dit barn i sengen om natten, så skal du søge læge med det. Ny forskning viser nemlig, at problemet er fysisk og ikke psykisk.

Må du også op om natten og skifte sengetøj, fordi dit barn tisser i sengen om natten, så bør du gå til lægen med dit barn. Op mod hvert 10. barn i syvårsalderen døjer nemlig med problemet sengevædning, men en ny undersøgelse fra YouGov og Ferring Lægemidler viser, at 46 procent af forældrene ikke har talt med deres læge om barnets problem.

”Antallet af børn, der oplever natlig sengevædning, falder fra 30-35 procent i femårsalderen til 6-10 procent ved skolestart i de mindre klasser. Hvis børn tisser i sengen om natten, når de begynder i skole, er natlig sengevædning ikke længere en tilstand, der altid går over af sig selv”, siger professor Søren Rittig fra børneafdelingen ved Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.

Hvis barnet stadig tisser i sengen om natten, efter at det er fyldt seks år, så opfordrer Søren Rittig, der er ekspert i ufrivillig vandladning, forældre til at søge læge med deres barn. Ny forskning viser nemlig, at sengevædning skyldes fysiske og ikke psykiske problemer, og at kun 15 procent af de børn, der lider af problemet, selv vokser fra det.

Flere årsager til sengevædning

Helen Lyng Hansen, der dagligt rådgiver forældre på netsundhedsplejerske.dk, opfordrer ligeledes forældre til børn, der tisser i sengen om natten, til at søge læge med deres barn.

- Der er ingen børn, som synes, det er sjovt at tisse i sengen, og de gør det ikke, fordi de ikke gider gå på toilettet, eller fordi de gerne vil irritere deres forældre. De tisser heller ikke i sengen, fordi de har følelsesmæssige problemer, siger Helen Lyng Hansen til tv2.dk.

Netsundhedsplejersken fortæller, at nogle børn simpelthen har en blære, der ikke kan indeholde mængden af urin, som barnet producerer over natten, og det resulterer i, at barnet tisser i sengen. Hun forklarer, at der kan være flere grunde til sengevædning, og netop derfor er det vigtigt at søge læge for at finde årsagen.

- Om natten producerer vi hormonet ADH (antidiuretiske hormon), som nedsætter vores urinproduktion, og som derfor sørger for, at vi kan holde os om natten. Og nogle børn har brug for lidt længere tid til at udvikle dette hormon. Der er også nogle børn, som har en blære, der ikke helt kan rumme den mængde urin, som barnet producerer, og "blæren løber derfor over". Der er mange grunde til, at børn kan tisse i sengen om natten, og det er vigtigt at finde ud af, hvad årsagen er og hjælpe barnet bedst muligt, siger netsundhedsplejersken Helen Lyng Hansen til tv2.dk.  

Søren Rittigs råd til natlig sengevædning hos børn

1. Vær indstillet på, at det tager tid at hjælpe dit barn. Hav tålmodighed!

2. Bliv ikke sur over uheld. Det kan føre til følelsesmæssige problemer hos barnet, hvis du bebrejder, kritiserer eller straffer barnet for at tisse i sengen.

3. Lad ikke barnet drikke lige inden sengetid

4. Væk barnet, så det kan tisse, når barnet har sovet nogle timer

5. Kontakt lægen for at finde årsagen

Fakta om natlig sengevædning

Seks til ti procent af børn i syvårsalderen har natlig sengevædning, viser internationale studier.

Natlig sengevædning er en tilstand, der hos nogle ikke går over af sig selv.

Ofte er der en fysisk årsag til natlig sengevædning for eksempel for høj urinproduktion, hvor barnet endnu ikke producerer tilstrækkeligt af hormonet vasopressin, som regulerer urinmængden om natten.

Natlig sengevædning bør behandles for eksempel med et lægemiddel, der mindsker urinproduktionen om natten, eller et ringeapparat.

Flere drenge end piger har natlig sengevædning.

Børn med natlig sengevædning tisser oftest helt normalt i løbet af dagen.

Kilde: Søren Rittig

Helen Lyng Hansen

Helen Lyng Hansen er kendt som hele Danmarks netsundhedsplejerske på hjemmesiden Netsundhedsplejerske.dk.

Hun er forfatter til en hel stribe bøger om børn, blandt andet: "Helens bog om børn & søvn", "Helens bog om gråd & trøst" , "Helens bog om børn & mad" og "Helens bog om børn & sygdom".