Derfor bliver gravide kvinder tarmopereret

Forleden kom det frem, at tarmoperationer hos gravide topper lige nu.

Den problematik kender de alt for godt på Hvidovre Hospital, her har de konstant 1-2 kvinder indlagt med svære komplikationer efter en fedmeoperation, fortæller ledende overlæge på Gynækologisk Obstetrisk afdeling Charlotte Wilken-Jensen.

- Den værste komplikation vi oplever, er at der sker en indre brok dannelse i deres mave som følge af, at trykket i maven vokser, siger hun til tv2.dk

Fra 2011 til 2013 er antallet af gravide kvinder med komplikationer på Hvidovre Hospital steget fra 2 tilfælde i 2011 til 22 tilfælde i 2013.

Huller opstår omkring tarmene

Efter en fedmeoperation er det normalt, at man taber mange kilogram i løbet af meget kort tid. Derfor kan der, meget forenklet forklaret, opstå ”huller” rundt om tarmene, da der her forsvinder meget fedt.

Dele af tarmene kan sætte sig i hullerne og blive klemt af presset i maven fra den voksende livmoder, hvilket resulterer i den indre brok eller tarmslyng.

- Det er en farlig og meget smertefuld situation. Tarmen dør, fordi den ikke får blodforsyning, og så går der hul på den.

Hvis det sker, så flyder der tarmindhold ud i maven, og det kan man dø af, forklarer Charlotte Wilken-Jensen.

Må operere de gravide kvinder

For at forhindre at dét sker, bliver man nødt til at operere, hvilket kan være meget kompliceret, hvis kvinden er gravid.

- Når man opererer i maven, er der altid risiko for blødninger og infektioner, som mor og barn kan dø af. Det er ret logisk, at man helst ikke går ind og opererer i maven, når der er en gravid livmoder, siger Charlotte Wilken-Jensen.

Derfor er man i visse situationer nødt til først at foretage et kejsersnit inden man kan operere, hvilket betyder at børnene bliver for tidligt født.

Flere alvorlige komplikationer

Men indre brok er blot én ud af flere komplikationer som cirka halvdelen af kvinderne på Charlotte Wilken-Jensens afdeling oplever.

- Kvinderne er også i stærk risiko for at udvikle mavesår lige der, hvor tarm og mavesæk er syet sammen, det skyldes, at man som gravid producerer mere mavesyre.

Efter en fedmeoperation kan man altså være lidt mere ”ømskindet”, der hvor man er blevet opereret, og med den øgede mavesyreproduktion kan det resultere i blødninger, og i sidste ende kan der gå hul.

Fejlernærede børn

Den sidste alvorlige komplikation for de fedmeopererede kvinder er fejlernæring. Kvinderne optager ikke den samme næring som tidligere, og det kan få alvorlige konsekvenser for både mor og barn.

- Det betyder, at de skal være i meget nøje kontrol af os og de medicinske læger, så de får de vitaminer og mineraler de har brug for.

- Problemet er, at der er tre gange så stor en risiko for at få et barn der er under- eller fejlernæret. Det kan betyde, at man må tage barnet tidligt ud af moren, og det kan også give problemer senere hen i livet, da barnet har forhøjet risiko for at udvikle hjertekarsygdomme og diabetes.

Problemet topper lige nu:

I øjeblikket ser man det største antal af fedmeopererede kvinder, der bliver opereret i tarmene under deres graviditet i Danmark.

I alt er 47 kvinder på landsplan blevet opereret, dog kan man ikke umiddelbart give fedmeoperationerne skylden.

Resultatet stammer fra registerdata og viser dermed ikke, at fedmeoperationen var skyld i de 47 kvinders operationer.

Dog viser tallene, at der er en klar overhyppighed af komplikationer, hvis man sammenligner med andre grupper af fedmeopererede patienter.

For et par år siden var der et boom af fedmeoperationer i Danmark. I alt har 10.149 kvinder siden 2005 fået lavet en fedmeoperation af typen gastric bypass.