Stressede føler arbejdspladsen livstruende

Folkesygdommen stress plager flere danskere, der må sygemeldes fra jobbet. Men fordi vi i højere grad sammenkæder vores identitet med vores arbejde, så kan stressramte føle arbejdspladsen som livstruende, forklarer stressforsker.

Stress plager mange danskere. Og flere bliver langtidssygemeldt fra deres job. De stressramte kan ligefrem føle, at deres arbejdsplads er livstruende, konkluderer stressforsker ved Københavns Universitet nu i en ny bog, der udkommer i morgen fredag.

Mennesket udvikler evolutionært stress, når det er i livsfare. Og fordi arbejdet fylder meget af mange menneskers identitet, så kan arbejdspladsen komme til at føles livstruende, hvis man rammes af den såkaldte stressepidemi.

- Flere drager den tilsyneladende nærliggende sammenligning, at vores tids farlige sabeltigere er ledere og deadlines. Men selvom en leder kan være ubehagelig, kan han eller hun reelt ikke slĂĄ Ă©n ihjel. Alligevel bliver arbejdet et spørgsmĂĄl om liv eller død for de mennesker, der er fanget ind af stress, siger stressforsker Malene Friis Andersen, der er autoriseret psykolog og ph.d.-studerende pĂĄ Institut for Psykologi ved Københavns Universitet.

- I dag sammenkæder vi som aldrig før arbejde med identitet, og denne sammenkædning er for mange af os en forudsætning for, at vi overhovedet kan løse vores arbejdsopgaver og leve op til arbejdsgivernes krav, siger hun.

Arbejdspladser kan forebygge stress blandt medarbejdere

- Arbejdspladserne har svært ved at se alvorlighedsgraden af stress, fordi man har svært ved at forså, hvad det egentlig er, siger Malene Friis Andersen til tv2.dk.

Arbejdspladserne bør prioritere at skabe nogle arbejdsforhold, så medarbejdere ikke bliver ramt af stress. Der er et stort forebyggende arbejde i stress, men der også en stor gevinst for virksomhederne, hvis de i højere grad prioritere det, uddyber hun.

- Når de små stresssymptomer begynder at melde sig, så er arbejdsevnen reduceret. Og jo mere stressen sætter ind, jo sværere får medarbejderen ved arbejdsopgaver, der kræver koncentration, hukommelse og samarbejdsevner. For de funktioner bliver nedsat, når stress sætter ind, siger Malene Friis Andersen.

Ingen lette løsninger

Der findes ingen nemme eller generelle løsninger, når det gælder folkesygdommen stress. Men det er en tendens, at arbejdspladser laver løsninger, der skal passe til alle medarbejdere. Men det kan ifølge Malene Friis ikke lade sige gøre. Og netop af den grund bliver man ved med at se problematikken. Derfor opfordrer hun arbejdspladserne til at hjælpe stressede medarbejdere individuelt.

- Lyt til den enkelte medarbejders behov. Der er ikke to medarbejdere, der har samme behov. Nogle medarbejdere har brug for at være i ro og få fred fra arbejdspladsen. Og andre har brug og behov for et tættere forløb med arbejdspladsen. Men det er vidt forskelligt fra medarbejder til medarbejder, siger hun.

Bogen ”Nye perspektiver på stress i arbejdslivet” udkommer i morgen fredag. Den er skrevet i samarbejde med psykologiprofessor fra Aalborg Universitet Svend Brinkmand. Her præsenterer 12 forskere deres nyeste forskning om stress.

Stress

Ifølge Stressforeningen er 35.000 danskere sygemeldt om dagen på grund af stress. I 2012 var spørgsmålet ”Hvad er stress” på top 10-listen over de mest googlede spørgsmål i Danmark.

15 procent har følt sig stresset ’hele tiden’ eller ’ofte’ inden for de sidste to uger. Det viser en undersøgelse af stress i 2013 fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Kilde: Københavns Universitet