Sundhed

Sådan bliver du fri af din smartphone

De moderne smartphones kan være en stor hjælp i dagligdagen til mange ting. Men for nogen mennesker er de en større belastning, end de er til hjælp.

Det kan 16-årige Katinka Bovin Boberg skrive under på, for hun har valgt at droppe sin smartphone, da den gav hende stress.

- Jeg begyndte at miste meget af det sociale, hele måden at være sammen med andre mennesker på, fordi der hele tiden var en ekstra dominerende ven som fyldte mest, siger hun.

Men det er måske ikke alle der har lyst til at droppe telefonen helt og aldeles. De vil måske i stedet blot lære at være mindre afhængige af deres telefon.

Derfor har tv2.dk spurgt psykolog Morten Fenger om fem gode råd til, hvordan man slipper sin smartphone.

- Vær bevidst om hvad du burger din tid på. Du har kun én opmærksomhed, og du kan ikke multitaske uden tab af kvalitet, siger han og fortsætter:

- Står der ”skole” på programmet, så betyder det, at du skal have din fulde opmærksomhed på skolen og ikke på at være online. Står der ”middagsmad” på programmet, så skal du have din fulde opmærksomhed på maden. Husk du bliver god til dét, som du bruger tid på, og omvendt bliver du dummere af ikke at bruge tid på dét, der på den lange bane gør dig klog, dygtig og socialt velfungerende.

De fem gode råd

  1. Lav en aftale med dig selv, eller dem du er sociale med, hvornår du er online enten via computer eller smartphone. Skriv på mail eller Facebook, hvornår folk kan forvente svar som eksempelvis: ”jeg tjekker mail hver dag klokken 16.00”. Er du meget afhængig, så skal du lave et skema over, hvornår din smartphone må være tændt. Hæng skemaet op på køleskabet og overhold tiderne.
  2. Vær bevidst om, hvad der er middel og mål med din telefon. Telefonen bruges som et middel til at komme i kontakt med andre. Mens det for smartphonen mere er et mål i sig selv altid at være ”online”, og følge med i hvad der sker. Men blot at følge med er tomme kalorier for din fællesskabsoplevelse. Derfor kan en mobiltelefon være bedre end en smartphone.
  3. Sørg for at have mange aktiviteter med sport, ansigt til ansigt kontakt, hobbyer og aktiviteter, hvor du bruger din krop og dine sanser. Det giver en stimulering, som reelt mætter dine behov for at blive set, accepteret og være deltagende i fællesskaber.
  4. Gør det til en sport at være god til at være nærværende uden smartphonen. Dine venner og familie vil føle sig oplivet af din udelte opmærksomhed, og du vil opleve belønning i form af den positive feedback.
  5. Gør det til en styrke at være til stede i en aktivitet, og se det som et mål i sig selv. Det kan være en opvask, en samtale, lektielæsning, en gåtur, et bad. Hvis du også har brug for at have smartphonen tændt, så gør det til et bevidst ’enten eller valg’ – enten opvask eller smartphonen. Er det et problem med livsvigtige opkald, så køb en almindelig mobiltelefon.

Og husk at det at være online eller offline blot er et udtryk for, hvor du tillader din opmærksomhed at løbe hen. Men dine færdigheder og evner tager form af, hvad du bruger din opmærksomhed på. Det du træner med din fulde opmærksomhed, bliver du god til. Hvad vil du være god til?

Er du i tvivl om du er afhængig af din smartphone, så tag en hurtig test her.