Sundhed

Vægttab slår raske overvægtige ihjel

En gruppe danske forskere konkluderer i ny rapport, at der er 15 procent højere dødelighed blandt voksne, raske overvægtige, der taber sig, end hos de raske overvægtige, der dropper slankekuren.

- Det, der springer mig i øjnene, er, at hvis man er rask og overvægtig, hvor man har et BMI på over 25 og helt op til over 30, så har man ikke gavn af at tabe sig, hvis man kigger på sygelighed og dødelighed, siger Morten Grønbæk, der er formand for Vidensråd for Forebyggelse til tv2.dk.

Vidensråd for Forebyggelse står bag rapporten ”Skal overvægtige voksne tabe sig?”, som er udarbejdet af Bente Klarlund, Kim Overvad, Annelli Sandbæk og Thorkild I.A. Sørensen. Heri har man samlet den viden, man har om vægttab af overvægtige og konkluderet, at blandt raske overvægtige øjes risikoen for tidlig dødelighed med 15 procent ved et vægttab, hvis man sammenligner med de raske overvægtige, der bevarer vægten

- Den vigtigste hovedkonklusion er, at hvis man er overvægtig og rask, så kan det ikke betale sig at tabe sig, siger Morten Grønbæk.

Rapportens konklusion tager udgangspunkt i voksne, raske overvægtige. Derimod vil et vægttab for overvægtige med et højt taljemål eller tegn på sygdomme som metabolisk syndrom med forhøjet blodtryk og kolesterol og type 2-diabetes stadig være positivt.

Drop den kroniske slankekur

- Det er for sent i forhold til sygelighed og dødelighed at tabe sig, når man først er blevet overvægtig, så skal man i virkeligheden undgå at blive overvægtig, siger han.

Men er man allerede overvægtig, så bør man i stedet fokusere på at være fysisk aktiv og spise sundt, mener Morten Grønbæk. Den kroniske slankekur, hvor man fokuserer på kilo og BMI, er ikke nogen god ide.

- Der er to konklusioner. Der er ikke så meget grund til at gå på slankekur hele tiden. I hvert fald ikke ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt. Det andet er, at det ligger endnu mere vægt på at sætte ind meget tidligt i forebyggelsen i forhold til overvægt. Det gælder især om at undgå, at børn og unge bliver overvægtige, siger Morten Grønbæk.