Sådan håndterer du hverdagsstress

En ny bog skal hjælpe danskerne med at skifte gear og få en lettere hverdag uden stress. 

Deadlines på arbejde. Børn, der skal hentes og bringes, kimende telefoner og kø i trafikken. De fleste danskere kender til det at have travlt, og nu skal en ny bog hjælpe os med at navigere rundt i de mange forskellige gear, vi kan skifte imellem i løbet af en travl hverdag.

Go’ Morgen Danmark havde onsdag morgen besøg af trivselsekspert Henrik Krogh, som er forfatter til bogen ’Battlemind til Safemind’. I bogen behandler han de to begreber, som dækker over de ekstremt stressende og de helt rolige tilstande, som nogle mennesker skifter imellem dagligt.

- Battlemind er en særlig stresstilstand. Udtrykket er egentligt et militært udtryk, det er den tilstand, man bruger for at overleve, men også for at trives og klare sig godt i en krigszone, siger Henrik Krogh.

Han fortæller, at Battlemind-zonen er en tilstand, vi alle havner i, når vi skal gøre noget virkelig vigtigt eller krævende. Det kunne for eksempel være, hvis vores børn eller andre af vores nærmeste kommer ud for en ulykke.

- Så har vi et ekstra gear eller to inde i hjernen, siger Henrik Krogh om tilstanden, hvor man udløser nogle særlige stoffer i hjernen, der både kan gavne og skade os.

Det modsatte af Battlemind-tilstanden er Safemind. Det er den tilstand, hvor vi føler og trygge og afslappede, og det er ofte den følelse, vi har, når vi er i vores ejet hjem

- Stoffet i Safemind gør, at vi bliver mere afslappede og mere tolerante. Vi bliver også mere nærværende med vores børn og venner, siger Henrik Krogh.

Mellem de to yderpunkter, som Battlemind og Safemind er, er der ni gear. 1. gear er helt nede, hvor man er allermest afslappet, mens 9. gear er, når kroppen er i totalt katastrofeberedskab.

Og det er gearskiftet mellem de to tilstande, som gør, at vi kan lave fejl og at der kan ske misforståelser i vores relationer, forklarer han. For ingen mennesker er i stand til at skifte direkte fra det meget stressede til det helt afslappede.

- Man ligger typisk i det fjerde gear, som er det travle. Det er en grundtilstand for mange mennesker, at vi har travlt. Vi har mange bolde i luften, og mange gange er vi også lidt bagefter. Vi har en vis mængde stresshormon og en vis mængde trivselsstoffer, som gør at vi kan klare det, fortæller trivselseksperten, der anbefaler, at man sørger for ofte at få sig selv bragt ned i Safemind- tilstanden.

- Det handler om at komme til et trygt sted. Vi kender alle sammen det, at bare det at komme hjem, at komme ind af døren derhjemme. Der kan man næsten mærke, hvordan det hele det falder til ro, siger han.

Ud over at være i et trygt miljø, er det også en fordel at have ens nærmeste omkring sig, når man skal geare ned i Safemind.

-  Det er også vigtigt at man har et kærligt parforhold, fordi at de stoffer, der for alvor ligger over i Safemind produceres, når vi mærker tryghed, men også venlighed og kærlighed, fortæller Henrik Krogh.