Sundhed

Drop flyverdragten i autostolen

Det er blevet koldt derude. Så mens vi finder handsker frem for ikke at fryse om fingere, når bilen skal skrabes fri for is i de tidlige morgentimer, så pakker vi ungerne ind i tykke flyverdragter, inden de placeres i autostolen, og turen går til daginstitutionen.

Lyder det som et velkendt scenarie, burde du imidlertid overveje at ændre lidt på din rutine.  Af sikkerhedsmæssige årsager er det nemlig ikke hensigtsmæssigt at give ungerne stort overtøj på i autostolen, da selerne så ikke kan strammes godt nok.

- Selvom du strammer selerne så meget, du overhovedet kan, vil de stadig bare stramme ind til overtøjet. Der kan således være op til 5 cm. fra selen og ind til barnets krop, siger ekspert i autostole og redaktør af Autostol.dk, Kristian Konradsen, til tv2.dk.

- Ved en kollision bliver tøjet presset sammen, og barnet kan derfor ryge 5 cm. frem i selen. Det påvirker nakken, mens trykket fra barnets krop ind i selen kan gøre skade på indre organer, forklarer Kristian Konradsen og tilføjer:

- Derudover er der også risiko for, at selerne sidder så langt ude på barnets skuldre, at de ved en kollision eller bare en hård opbremsning ryger ned, og barnet så ryger ud af autostolen eller slår hoved ind i sædet foran.

3 tip til overtøj i autostolen

Kristian Konradsen råder derfor til, at man undgår at give barnet flyverdragt, dunjakke eller andet stort overtøj på, når det skal sidde i autosolen.

På den anden side skal de små poder jo heller ikke sidde og fryse. Men det kan man ifølge Kristian Konradsen komme omkring uden at slække på sikkerheden ved eksempelvis at benytte et af nedenstående alternativer.

1. Lad barnet have en almindelig jakke, termojakke eller fleecetrøje på og put så et tæppe omkring det, når det sidder i bilen.

  1. Iklæd barnet en dragt, som er speciallavet til autostole, og som er god varm (Du kan se Autostol.dk’s test af køreposer her)
  1. Giv barnet jakken omvendt på, efter det er spændt fast i autostolens, så barnet sidder fastspændt under jakken.