Sådan skal du starte dagen

Jul og nytår er overstået, og nu starter hverdagen op igen. De første dage af januar kan føles lidt hårde at komme igennem, så tv2.dk har i anledningen af januar samlet de bedste råd til, hvordan du får en flyvende start på 2014. 

Mange danskere starter i disse dage op på arbejde efter en god juleferie og nytårsfest med familie, venner og afslapning. Det kan godt føles lidt tungt at hoppe ud af sengen og tage på arbejde på en kold januar morgen, når man lige har vænnet sig til at slappe af og sove længe.

tv2.dk har spurgt en af Danmarks førende eksperter i arbejdsglæde, chief happiness officer fra Arbejdsglæde Nu - Arlette Bentzen om, hvordan man starter arbejdsdagen på den bedste måde.

Start dagen positivt

Noget af det vigtigste man ifølge Arlette Bentzen bør skrive sig bag øret er at starte dagen positivt.

- Undersøgelser viser, at hvis du starter din dag positivt, så vil du have lettere ved at stå imod problemer, og dagen vil generelt forløbe mere positivt, siger hun til tv2.dk

- Du kan starte din dag positivt ved at sige ordentlig godmorgen til dine kollegaer. Vi arbejder med det, vi kalder en ”niveau 5 godmorgen”.

Niveau 5 godmorgen er en måde at opdele, hvordan man siger godmorgen til sine kollegaer på, hvor en niveau 1 godmorgen er ringest og niveau 5 er bedst.

  1. Du ”mumler”, når du siger godmorgen.
  2. Du siger tydeligt godmorgen.
  3. Du siger godmorgen, imens du har øjenkontakt, med den du taler til.
  4. Du siger godmorgen med øjenkontakt, og tilføjer noget ekstra. Det kan for eksempel være en måde at vise omsorg på, som ved at give et oprigtigt kompliment, eller spørge ind til familieforhold.
  5. Du siger godmorgen, tilføjer noget ekstra og giver eksempelvis et håndtryk, et kram eller et klap på skulderen alt efter, hvor godt du kender den pågældende kollega.

Få overblik over din dag

Når man har sagt ordentligt godmorgen til sine kollegaer, er det næste skridt at danne sig et overblik over dagens forløb.

- Sørg for at den første halve time er telefonfri, på den måde kan du nemmere få planlagt din dag. Du skal ikke føle, at du er bagud fra start, det er en forfærdelig start på dagen.

- I stedet for at være telefonfri kan et andet eksempel være, at man aftaler med sine kollegaer, at den første halve til hele time er dedikeret til, at man planlægger dagens forløb og eksempelvis får tjekket e-mails.

Løs de nemme opgaver først

Når du har fået overblik over dagens opgaver, skal du til at tage hul på dem, og her lyder rådet at starte med de letbenede opgaver.

- Hvis du starter med en let opgave, så kan du hurtigere afslutte den igen, og straks se at du får noget fra hånden. Mennesker ønsker alle at gøre en forskel og føle, at der er brug for os. Når man afslutter noget, kan man tydeligt se, at man skaber resultater, og det giver arbejdsglæde, siger Arlette Bentzen.

Man skal altså lade være med at kaste sig over de sværeste opgaver som det første, da det er dårligt for arbejdsmoralen, da man ikke føler, at man når nogen vegne.

Vælg en sjov opgave

Det er ikke alle opgaver, der er lige sjove. At en opgave er sjov, betyder ikke at den er let. Derfor kan det være en god måde, når man har løst en enkel nem opgave, at kaste sig over en sjov opgave. En opgave du synes er sjov og inspirerende, en opgave du brænder for.

Derfor kan det være en god måde, når man måske har løst en enkel nem opgave, at kaste sig over en sjov opgave.

- Vælger du en opgave, som er sjovere og mere inspirerende end andre, bliver du mere motiveret, for det gør, at du føler dig god, til det du laver. Du føler dig mere engageret i dit arbejde, bliver mere selvsikker og får energi og inspiration til resten af dagens opgaver.

Hav gode relationer med kollegaerne

Der skal så lidt til, men ikke desto mindre er det vigtigt at have gode relationer til sine kolleger. Vi bruger meget af vores vågne tid sammen med dem, så hvordan vi har det med hinanden, påvirker vores generelle humør.

- Det er super vigtigt at føle, at man er der for hinanden. Det kan være, at du kan hjælpe en kollega, eller du kan spørge en kollega om hjælp.

- Det kan også være, at man bare får en kort snak ved kaffemaskinen, men det handler om at få etableret de gode relationer. Har man dét, så samarbejder man bedre og kommunikerer bedre.

Det er altså vigtigt at være mere end blot kollegaer og vide, at man kan tale sammen om andet end arbejde, det højner nemlig arbejdsmoralen og glæden ved at gå på arbejde. Så ifølge Arlette Bentzen skal man være positiv, være sig selv og vise oprigtig interesse for sine kolleger som mennesker, ikke blot som kolleger.

- Når du har gode relationer, føler du dig set, og når du føler dig set, føler du dig som en del af gruppen, og så bliver du gladere. Når du er gladere, bliver du blandt andet mere kreativ, motiveret og mere produktiv . Undersøgelser viser, at hvis man føler, at man bare har én god ven på jobbet, så er man mere engageret, mere produktiv og mindre syg, siger Arlette Bentzen.