Sundhed

Eksperter: Drik ikke vand under aftensmaden

Skyller du dine måltider ned med masser af vand, kan du få sværere ved at fordøje maden. 

Det virker som det naturligste i verden. Når der er aftensmad på bordet, skal der også stå en kande med vand. Men er det egentlig sundt at drikke, mens man spiser?

Det svarer eksperterne fra TV 2-programmet 'En kur er dur' på her:

- Jeg drikker aldrig under måltider, siger Louise Bruun, der er ernæringsterapeut og personlig træner. 

- I forhold til fordøjelses-safterne nede i mavesækken, der hjælper dig med at bearbejde maden, er det ikke godt at fylde maven med vand undervejs. Det fortynder simpelthen de hjælpsomme safter, siger hun og tilføjer, at hellere drikke vand end mælk, hvis man absolut ikke kan undvære drikkelse. 

- Mælk er direkte fordøjelses-nedsættende, siger Louise Bruun.

Skyller ned uden at tygge 

Jerk W. Langer, der er læge og ligeledes har en stor viden om kost, anbefaler heller ikke store mængder væske midt under middagen. 

- Der er ikke noget i vejen med at drikke lidt undervejs. Men det er forkert, når folk har den typiske vane med, at man bare skal skylle maden ned med vand. For så glemmer mange at tygge, siger Jerk W. Langer. 

- Det er utroligt vigtigt at tygge maden, da det udløser fordøjelses-enzymerne i kroppen og fortæller maven, at den skal i gang med at bearbejde maden, siger han.  

Hvis du vil tabe dig

Der er dog en situation, hvor vand i forbindelse med måltider er en god idé: Når du vil tabe dig. 

- Hvis man vil tabe sig, er vand derimod et godt trick til at give mæthedsfølelse. Det er velkendt, at to store glas vand 30 minutter inden maden giver en fysisk følelse af mæthed i maven, siger Jerk W. Langer.