Sundhed

Hygiejneekspert: Så ofte skal du skifte sengetøj

I samarbejde med Alt for damerne

Kan du også komme tvivl om, hvor ofte du skal skifte sengetøj? Så har Michael René, lektor i hygiejne på Professionshøjskolen Metropol, et svar.

Han anbefaler, at du skifter dit sengetøj hver 14. dag og som minimum en gang om måneden. Men det afhænger blandt andet af, hvor beskidt du er, når du går i seng.

– Hvis du sveder meget i løbet af din arbejdsdag, skal du vaske dit sengetøj hyppigere, end hvis du går rundt derhjemme og hygger dig, siger han og fortæller, at selvom sengen ikke udgør den store bakterierisiko, er der en række gode grunde til at holde den ren alligevel, siger Michael René og tilføjer:

– Der falder voldsomt mange hudceller af kroppen hen over en periode på 14 dage, og døde hudceller er det, husstøvmider lever af, så jo flere døde hudceller des flere husstøvmider, som i værste fald kan være allergifremkaldende.

En anden god grund til at skifte sengetøj jævnligt er, at det simpelthen er ulækkert ikke at gøre det.

– Når du ligger i sengen, bliver der ud over hudceller også aflejret fedt og proteiner fra kroppens overflade, og når der er ilt til stede, begynder det at lugte efter 14. dage. Det er ikke ligefrem sundhedsskadeligt, men det der da en mindre positiv sanseoplevelse, siger Michael René, som råder dig til at stikke næsen i sengetøjet for at tjekke, at alt er som det skal være.

– Når du kommer ind udefra, så duft lige til sengetøjet, og mærk om det dufter frisk. Hvis det ikke gør det, så skift det.