Sundhed

Gode råd om tatoveringer: De her farver skal du undgå

600.000 danskere har prydet deres krop med en tatovering, men ifølge Tatoveringsklinikken ved Bispebjerg Hospital er der i realiteten ikke styr på eller effektiv kontrol med tatoveringer og tatoveringsblæk. Cirka en tredjedel af alle tatoverede får milde gener i deres tatovering og oplever kløe og hævelse.

Tatoveringsklinikken kommer her med gode råd til, hvordan du mindsker risikoen ved at blive tatoveret.

  • Undgå konsekvent røde farver og røde farvenuancer som orange, pink, violet, bordeaux og lignende. I nuancerne indgår ofte rødt pigment blandet med andre pigmenter.  
  • Få lavet tatoveringen så lille som muligt rent arealmæssigt (jo større tatovering desto større risiko) og altid kun på et sted, der kan dækkes af tøj, ALDRIG i ansigt, på hals og på hænder, hvor det er ulovligt at tatovere dig. Undgå gerne underarme og underben – hvis du fortryder, bliver somre med lang beklædning meget varme! Find i det mindste et kompromis i forhold til, at du gerne vil have din tatovering et sted, hvor den er synlig og vises frem. Undgå tatovering ud for håndled og fodled, hvor gener er hyppigere grundet leddenes funktion med strækninger af huden.  
  • Undgå de dele af huden (”oversider”), som i særlig grad udsættes for sol, da gener udløst af sol er meget hyppige. Sol nedbryder pigment til nye kemiske stoffer, der kan give allergi og problemer. Solen bleger farvede tatoveringer og kan eventuelt ændre tatoverings farve, for eksempel fra blå til grumset grøn, fra hvid til sort.  
  • Forlang af tatovøren, at han ikke tatoverer hen over brune modermærker, da disse kan udvikle modermærkekræft, som ikke bliver opdaget i tide, fordi tatoveringens pigment dækker for modermærket, så man ikke kan se, at det bliver ondartet.  
  • Forlang af tatovøren, at han kun tatoverer den nødvendige mængde blæk ind i huden og undgår at bruge for meget blæk. Intenst farvede tatoveringer giver oftere problemer.  
  • Pas på med impulstatovering herunder ”festtatovering” under gruppepres. Stå af på det.  
  • Vælg din tatovør med omhu, kend hans navn og få sikkerhed for, at hygiejnen er i orden, og at der altid bruges ny engangsnål og handsker. Tatovøren skal være erfaren og ikke amatør – det er et håndværk, der skal læres. Bliv aldrig tatoveret af omrejsende tatovører herunder tatovører, der arbejder på festivalpladser. Undgå at blive tatoveret i udlandet og i særlig grad i lande, hvor hyppigheden af penicillinresistente stafylokokker (MRSA) er stor.  
  • Konstater ved selvsyn, at blækflasken, du tatoveres med indholdet fra, er helt ny eller ren og af almindeligt anerkendt fabrikat. Som minimum skal producentens navn fremstå klart på flasken, som skal angive en form for indholdsdeklaration herunder et CI nummer. Bliv ikke tatoveret med lavprisblæk, de såkaldte ”Kinablæk”, eller kopiblæk af kendte mærker.  
  • Ved fortynding af blæk og skyggetatovering bør bruges sterilt vand – køb det evt. på apoteket og medbring det selv. Destilleret vand er ikke sikkert sterilt. Vand fra vandhane bør ikke anvendes.  
  • Forlang altid af tatovøren, at han udstyrer dig med en seddel med angivelse af navn, type og fabrikat på den eller de på dig anvendte blæk, om muligt også CI-nummer. Det er af betydning, hvis du får komplikation og skal på hospital og udredes. Tatovøren fører ikke journal – det må du selv klare ved at få en seddel. Gem sedlen. Det er også din vished, hvis en blæk på markedet viser sig at have katastrofal virkning, og derfor pludselig må fjernes fra markedet af sundhedsmæssig årsag. Blæk har været årsag til regionale epidemier, og de der har fået sådanne farlige blæk ind i huden bør eventuelt melde sig og få behandling.

Der er mere end én million danskere, der går og overvejer at få en tatovering, men mange ved ikke, at det kan give allergi og andre gener. Det sætter Go' aften Danmark i aften fokus på.