Sundhed

Sådan opdager du stress

Rigtig mange danskere lider af stress.

Lige nu er op mod 35.000 danskere sygemeldt på grund af lidelsen. 

Men før det kommer så vidt, at man er nødt til at skære en masse ting fra i sit liv, så kan man ved at lægge mærke til et par symptomer, nå at trække stikket i tide, forklarer generalsekretær i Stresstænketanken, Thomas Milsted.

- Hver person kan have sine egne særheder, hvad angår symptomer, men der er flere ting der går igen for de fleste.

- Noget af det første jeg vil spørge ind til er hukommelse, koncentration og indlæringsbesvær. Når du ikke kan læse avisen længere, når du ikke kan huske, hvad folk siger, eller hvad folk hedder, så vil jeg være bekymret, forklarer han.

Mange er ikke lydhør

Når man har de ovenstående symptomer, så er man ved at bevæge sig fra at have travlt til en problematisk stress. Men man kan gå et skridt endnu længere tilbage, fortæller Thomas Milsted.

- Noget af det mest væsentlige man kan begynde at lægge mærke til, det er, når man begynder at miste lysten og begejstringen for det, man laver.

- Når du kan mærke, at du ikke er glad for det, du skal tå op til, selvom det er dit livsmål og dit barn i forhold til, at det er noget du har skabt. Så hvis du kan mærke glæden forsvinder, det er for mig et af de første tegn på, at det her er et problem, siger Thomas Milsted.

Han forklarer, at årsagen til at folk overhovedet når dertil, hvor kroppen pludselig reagerer voldsomt fordi stressniveauet er blevet alt for højt, det skyldes den menneskelige viljestyrke.

- Hvis man har en ambition, eller et mål man gerne vil nå, så er man ofte mindre lydhør overfor de her signaler. Jeg synes billedet på en maratonløber er et godt eksempel. Selvom det er usundt og kroppen vil stoppe, kan du med viljen nå i mål.

Se klippet øverst i artiklen og hør, hvad du skal gøre, når du er ved at få stress.