Sundhed

Ekspert: Derfor skal du ikke træne, når du har stress

Det er ikke en god ide at tage en tur i fitnesscentret eller kaste sig ud på en løbetur, hvis du har stress, det fastslår en stressekspert.

"Motion er sundt for både krop og sjæl". Men sådan er det faktisk ikke altid. I hvert fald ikke, hvis man har stress. For selvom man ofte får at vide, at motion er godt for psyken, så gælder det ikke, hvis man har stress, det forklarede erhvervspsykolog Majken Matzau i dag, der står bag bogen ’Rigtig mænd går også i sort’, der handler om mænd og stress.

Tag en gåtur

Sammen med Andres Klinke Johannsen, der selv har været ramt af stress, svarede hun på læsernes spørgsmål om sygdommen.

- Der er så mange misforståelser omkring det (motion og stress). Når man er stresssygemeldt, skal man holde sig i ro. Motion og træning er rigtig godt forebyggende. Man bliver mere robust over for stresspåvirkning i kroppen. Men hvis man nærmer sig et kollaps eller er sygemeldt, skal man holde sig fra det. Motion kan også være bevægelse. Blid yoga eller en slentretur i skoven, hvor man er til stede og mærker solen og vinden og træerne eller kontakten med din hund eller datter, det er også bevægelse, forklarer Majken Matzau.

Kunne ikke cykle hurtigt

Andreas Klinke Johannsen gik ned med stres for over to år siden og måtte sygemelde sig i fem måneder, før han igen kunne komme på arbejde – en kort stress-sygemelding, hvis man spørger erhvervspsykologen. Han oplevede også, at stress nedsatte hans motionsevner.

- Når jeg cyklede hen til psykologen, så begyndte jeg at cykle langsomt, jeg er ellers sådan en af de der irriterende typer, der overhaler folk på cykelstien og hader folk, der kører langsomt. Men det der med pudselig at opdage at der er efterår, det var meget rart.

Du kan høre mere om, hvilke motionsformer man kan klare og skal holde sig fra, når man er stressramt i klippet ovenfor.

Senere i programmet, fortæller Majken Matzau også, at det er vigtigt at man spiser lige præcis det man har lyst til, og at det er helt normalt at tage på, når man har stress

- Det er virkelig ikke, når man har stress, at man skal begynde at gå på kur, siger hun.

Du kan se hele interviewet med Majken Matzau, der står bag bogen ’Rigtig mænd går også i sort’ og Andreas Klinke Johannsen her.