Sundhed

Stressramte Andreas: Det var ekstremt umandigt

Selvom statistikkerne siger, at flere mænd end kvinder rammes af stress, kan det også skyldes, at mænd har sværere ved at opdage sygdommen og tale om den, mener ekspert.

Andreas Klinke Johannsen havde godt bemærket, at han havde ondt i hovedet, tics ved øjnene og sov dårligt om natten. Alligevel var det først, da han en dag sad til møde med en kunde og ganske enkelt ikke kunne forstå, hvad folk omkring ham sagde, at han brød grædende sammen, forlod lokalet og dernæst måtte sygemelde sig med stress.  

"Det var modbydeligt og ekstremt umandigt"

I en ny bog ’Mænd går også i sort’ sættes der fokus på stressramte mænd, fordi de ifølge erhvervspsykolog og medforfatter Majken Matzau har det med at ”gå under radaren” og have svært ved at indse, at de har stress.

Og ifølge Andreas Klinke Johannsen er det også alt andet end maskulint at gå ned med stress.  

- Det var modbydeligt, fordi når man er på vej hen mod stress, så har man brug for hjælp, og det med at bede om hjælp i sådan en situation er ekstremt umandigt, og i øvrigt at sidde og tude hos folk man ikke kender godt, det gør man bare ikke, siger han og tilføjer:

- Der er en forventning til, at hvis man er mand, så må man klare ærterne. Så den maskuline identitet er ekstremt udfordret, når man er i stress eller på vej mod stress.

Derfor reagerer mænd og kvinder forskelligt på stress

Både han og Majken Matzau besøgte tv2.dk's tv-studie og svarede på spørgsmål fra læserne om mænd og stress tirsdag. Her forklarede Majken Matzau også, hvorfor mænd og kvinder reagerer så forskelligt på stress.

Du kan få svaret på den forskel i interviewet ovenfor.

Du kan også se hele interviewet om stress her.