Sundhed

Hudkræft: Det skal du være opmærksom på

Få tjekket dine modermærker, inden du fortryder, at du ikke fik det gjort i tide.

Det lader til at være det altovervejende budskab, når en lang række klinikker i denne uge holder åbent hus, så danskere med mistænkelige modermærker kan blive tjekket uden at skulle bestille tid.

Se listen over klinikker her.

Kampagnen er led i det større europæiske projekt Euromelanom, der går ud på at forebygge og opdage hud- og modermærkekræft i tide. Det gør man blandt andet ved at tjekke sig selv jævnligt, som du kan læse mere om herunder.

Sådan tjekker du dig selv

Hudkræft opdeles i to hovedgrupper; modermærkekræft og anden form for hudkræft, og det er især modermærkerne, man skal være opmærksom på, forklarer overlæge og lægefaglig redaktør i Kræftens Bekæmpelse Jens Oluf Bruun Pedersen.

- Anden form for hudkræft kan ofte være meget fredeligt og behandles ved beskeden behandling, hvor modermærkekræft er en alvorlig sygdom. Den har meget større tilbøjelighed til at arbejde i dybden og sprede sig.

Modermærker:

- Modermærket kan være meget småt, men kan alligevel begynde at sprede kræften, før man er opmærksom på det. Det er meget mere lusket.

Det er altså i høj grad modermærkerne, man skal være opmærksom på, og her skal man holde øje med, om modermærkerne ændrer sig, forklarer Jens Oluf Bruun Pedersen.

- Vokser de og breder sig? Bliver de tykkere? Eller hvis de klør og begynder at bløde, så skal man have dem undersøgt med det samme.

Det er især de modermærker, der er lidt tykke, ikke er "runde" at se på, og som har forskellig farve i midten og i siderne, som man skal være særligt opmærksom på.

Sammenlign dine egne modermærker med disse billeder.

Anden form for hudkræft:

- Når vi taler om andre former for hudkræft, så kan man opdage det ved, at man har en knop eller en knude ovenpå huden. Det er ofte sådan nogle skinnende forhøjninger, der ligner perlemor.

- Det kan også være et sår, der ikke vil hele, eller en lille rød plet der bløder, sådan nogle ændringer skal man have tjekket.

Fælles for begge kræftformer er, at det er solen, der er med til at få kræften til at udvikle sig.

- Man skal passe på solen. Sørg for at få solcreme og solhat på, og lad være med at sole dig midt på dagen, hvor solen er stærkest. Når man taler om hudkræft, så har forebyggelse rigtig meget at sige, siger Jens Oluf Bruun Pedersen.