Så meget sukker spiser danskerne

Danskerne spiser rigtig meget sukker hvert år.

Ifølge Go’ morgen Danmark, spiser vi hver især over 2,5 kilo sukker om måneden, og det er især i ferierne, at den søde tand bliver ekstra ernæret, da søde sager er forbundet med en god hyggestund.

Men det vil ernæringsekspert Michelle Kristensen have lavet om på, og derfor kan du henover hele sommeren på tv2.dk og i Go’ morgen Danmark få gode råd til at holde en sukkerfri sommer.

En sukkerfri sommer behøver bestemt ikke at være kedelig. Se Michelle Kristensens opskrifter på lækre snacks her.

- Jeg ved godt, det lyder sindssygt helligt, men vi vil gerne have skåret ned på sukkeret. Danskerne er rigtig gode til at spise sukker især i ferien, hvor børnene nærmest sover med en chokofant-stang i munden.

- De spiser sukker 24/7, fordi vi skal hygge os. Man er lige på besøg hos bedsteforældrene og så videre. Vi vil gerne skære ned på sukkeret i hverdagen, så det bliver ok at spise sukker i weekenderne, forklarer Michelle Kristensen.

De fleste af os er godt klar over, at der er sukker i slik og kager. Men meget af det sukker, vi får til daglig, findes i et utal af fødevarer, alt lige fra brød, frugt og medicin.

Sukker gør dig glad og fed

Som udgangspunkt kan der være flere gode effekter af at spise sukker såsom, at det giver energi og gør os glade. Men medaljen har en meget kedelig bagside, forklarer praktiserende læge Charlotte Bøving.

- Vi har bakterier i munden, som nedbryder sukkeret til syre, så vi får karies og huller i tænderne. Sukker virker også på hjernen, der er fyldt med nerveceller, som giver besked til hinanden igennem signalstoffer.

- Mængden af signalstoffer stiger, og et af de her signalstoffer er serotonin. Det er et lykkestof som også bruges i lykkepiller, så vi bliver lidt gladere, når vi får lidt sukker. Til gengæld bliver vi irritable, når vi får mindre sukker, siger hun.

Udover at sukker påvirker humøret og tænderne, så bruger kroppen energien fra sukkeret, før den bruger energien i de andre ting, vi spiser i løbet af en dag.

- Overskuddet af energien som vi får, bliver lagret som fedt, og det betyder fedme og livsstilssygdomme. Vi får mere af det dårlige fedt, fordi der lagres mere på blodkarvæggene, så der bliver mindre plads til at blodet kan flyde, og det betyder i sidste ende blodpropper, siger Charlotte Bøving.

Få mere energi og bliv mere glad uden sukker

Spørger man Michelle Kristensen, så kan man opnå endnu mere energi og lykkefølelse, hvis man fik alt det meget sukker fra.

- Man bliver gladere, også selvom man bliver glad i det minut, det varer, når man spiser sukker. Men man vil få mere energi, fordi blodsukkeret forbliver mere stabilt, og ikke kører op og ned hele tiden.

- Det her med at give børn sukker hele sommeren, det er faktisk synd for dels børnene selv, fordi de bliver i dårligere humør, det er synd for forældrene, fordi de skal tage en masse kampe. Men det er faktisk også synd for skolelærerne. For når børnene kommer tilbage fra ferie, så er de ret umulige, fordi humøret har kørt op og ned, siger Michelle Kristensen.

Henover sommeren kan du få en masse gode råd til at holde sukkerfri sommer, og det behøver bestemt ikke at være kedeligt af den grund. Se Michelle Kristensens lækre opskrifter her.

Michelle Kristensen

 • Michelle Kristensen er ernæringsvejleder og står bag Sukkerfri Sommer på Go´ morgen Danmark og tv2.dk.
 • Her vil hun henover sommeren forsøge at guide og inspirere danskerne til at undgå sukker i hverdagen samtidig med, at der kommer lidt sundere søde sager på bordet.
 • Få serveret gode råd og opskrifter til en sukkerfri sommer i Go’ morgen Danmark, på tv2.dk og på Michelle Kristensens Instagram profil: mk_michellekristensen

Fakta om sukker og danskerne

 • Danskerne spiser i gennemsnit 2,5 kilo sukker om måneden året rundt.
 • 6 ud af 10 børn og unge, og 1 ud af 4 voksne indtager alt for meget sukker, og det er især i sommerferien stiger indtaget af sukker gevaldigt.
 • Derudover er 25% af børnene i Danmark overvægtige eller deciderede tykke, på grund af at de spiser meget mere, end de har behov for. De overflødige kalorier kommer især fra søde sager.
 • Overvægt og fedme øger risikoen for diverse livsstilssygdomme, som vi for alt i verden gerne vil undgå.
 • Hygge er lig med søde sager i Danmark, og vi danskere er rigtig gode til at hygge alle 7 dage, når vi har ferie.
 • En sommerferie, som for mange børn varer 6 uger, kan med andre ord ende i, at de ligger i sukkerdrop 24/7.
 • Konsekvenserne kan være at de tager på i vægt, bliver uoplagte, irritable, og får svært ved at koncentrere sig, når de starter i skolen igen.
 • Derfor holder Go´Morgen DK Sukkerfri Sommer, hvor danskerne opfordres til at droppe al indtag af sukker i hverdagene, og istedet holde det til weekenden.
 • På tv2.dk kan du finde masser af inspiration, sundere opskrifter, og gode tråd, der kan hjælpe dig og din familie på vej.