Sundhed

Her er afløseren for Zumba

I samarbejde med Alt for damerne

’Dans dig slank’ har længe været en tendens.

Nu er en ny type dansetræning kommet til, som dog endnu ikke er at finde i gængse træningscentre.

Ballet oplever nemlig lige nu en renæssance. Det skyldes blandt andet, at amerikanerne har fået øjnene op for den tonende træning, der er en del af de smidige og langlemmede danseres daglige rutine, og som er inspirationen, der ligger til grund for den blomstrende interesse i Danmark.

Ballet har ulmet

Tendensen med holdtræning, der trækker på referencer fra ballettens verden, har ulmet i et par år, men er for alvor ved at bryde igennem i København, hvor de fleste tilbud om barretræning findes.

Kristina Trolle er personlig træner og har gennem de seneste tre år undervist i BarreFusion, en træningsform, hun selv har udviklet og fundet inspiration til i New York, som tager udgangspunkt i øvelser fra ballettræning.

- Jeg oplever en stigende interesse for barretræning. Jeg tror, at i en tid hvor maskuline træningsformer som crossfit og ekstremsport, eksempelvis triatlon, fylder meget i det generelle træningsbillede, har rigtig mange kvinder fået lysten tilbage til at dyrke kvindeligheden og femininiteten, siger hun og uddyber:

- I barretræning bliver begge ting udnyttet. Det er hård udholdenhedstræning, men samtidig er det yndefuldt og meget kvindeligt. Vi får mulighed for at vise vores kvindelige sider, mærke kroppen og rette blikket indad i en tid og i et præstationssamfund hvor maskuline værdier dominerer, og tendensen generelt er ikke at vise sårbarhed.

- Desuden tror jeg også, det er ved at gå op for mange kvinder, at denne her form for træning virker. Hvem vil ikke gerne ligne en balletdanser, eller bare bevæge sig som én, spørger hun.

Kun toppen af isbjerget

Kristina er ikke den eneste, som oplever en stigende interesse for træningsformen. Karen Djervig-Chamby, der driver Chamby Studio lidt udenfor København peger også på, at vi kun har set toppen af isbjerget:

- Jeg er selv balletdanser og har undervist i balletbarre siden 2012. Jeg fik inspiration fra USA til at begynde i Danmark og tager selv undervisning I USA og Frankrig, hvor det er enormt populært.

- Danmark er som regel altid lidt bagefter, når det kommer til trends fra udlandet. Men balletbarre er ved at etablere sig, forklarer hun.