Sundhed

Lægens opsang: Gør det attraktivt at få børn som ung

I Danmark halter det med fertiliteten, og hvert tiende barn bliver til efter hjælp på landets hospitaler og fertilitetsklinikker.

Det fortalte klinikchef på Rigshospitalet dr.med. Søren Ziebe, da første afsnit af 'Riget LIVE’ tirsdag kørte over skærmen.

Efter programmet svarede lægen på spørgsmål fra tv2,dk's brugere, og her var han klar i mæglet: Danskerne skal tidligere i gang med at lave børn, og det skal gøres mere attraktivt at få barn som ung.

- Der skal ske mange ting efter min mening. Vi skal begynde at fortælle hinanden nogle andre historier, vi skal begynde at fortælle vores børn nogle andre historier, lød det fra Søren Zieber.

- Det kan være historien om, at man skal vente med at få børn, og at man skal vente til efter uddannelsen. Det kan også være, at vi som forældre skal holde op med at tale ned at få børn. "Vent nu med at få børn til du har prøvet en masse ting og rejst jorden rundt" i stedet for at sige "Det er noget af det sjoveste i verden at få sine børn, det er noget af det største, der sker i alle menneskers liv".

Men det er ikke bare en opgave for de enkelte par og familier. Faktisk kræver det en nytænkning i samfundet, og derfor er Søren Zieber også klar til at råbe politikerne op.

- Så synes jeg også, vi skulle bede om nogle politiske signaler. Tænk hvis nu finansministeren sagde, når han skar ned på SU'en, at vi selvfølgelig har lavet de nødvendige undtagelser for unge par, der ønsker at stifte familie. Det ville jo være fantastisk at sende det signal, siger Søren Zieber

- Hvorfor har vi ikke børnehave og vuggestuer på ungdomsuddannelserne? Hvorfor signalerer vi ikke som samfund, at børn er noget vi skal have, mens vi er unge, lyder det fra klinikchefen.

Se 'Riget LIVE' på TV 2 tirsdag kl. 20.00 og på TV 2 Play.

Premiere 30. september

Første gang er på tirsdag 30. september, hvor Morten Resen åbner dørene ind til Rigshospitalet kl. 20.00, og emnet er fertilitet. Eksperterne på Riget er ikke i tvivl om, at det er en folkesygdom, at vi bliver dårligere og dårligere til at få børn. Hvor længe kan kvinder egentlig vente, før det biologiske ur ringer?

Vi gennemtester mænds sædkvalitet og fortæller, hvorfor vi i dag har sværere ved at få børn. Og vi viser, hvordan en baby bliver til under fertilitetsbehandling, besøger barselsgangen og møder nybagte forældre, hvoraf en stor del har kæmpet for at få et barn.

I de næste programmer handler det blandt andet om en af de helt store dræbere i Danmark – hjertekarsygdomme. Hvad kan hjertelægerne udrette i dag, når hjertet svigter, og hvad kan man selv gøre for at undgå at havne på operationsbordet? Og i uge 43 er temaet cancer som en del af TV 2s Knæk Cancer-uge.

Riget Live

Morten Resen er vært, når TV 2 i de kommende uger rykker ind på Rigshospitalet og sender direkte fra Danmarks største og mest specialiserede hospital. I de nye programmer med titlen 'Riget Live' får danskerne et hidtil uset indblik i hospitalets mange funktioner fra den nyeste teknologi til operationer.

Med de nye programmer ønsker TV 2 at stille skarpt på nogle af de store folkesygdomme som fertilitet, hjertekarsygdomme og cancer og gøre danskerne klogere på egen sundhed. Vi går tæt på de sygdomme, der berører vores liv og hverdag – hvad enten vi er syge eller raske. Og seerne får svar på, hvad de kan gøre for at styrke deres egen sundhed.