Sundhed

69-årig lever med kunstigt hjerte: Jeg har det fint

Se 'Riget LIVE' på TV 2 PLAY her.

Første gang Hans Aarøe fik et hjertetilfælde var i 2005.

Han var udstationeret som ingeniør i Rumænien indenfor energiforsyningsområdet, da blodproppen i hjertet pludselig ramte ham.

Først tre til fire døgn senere fik Hans Aarøe den vigtige ballonudvidelse i hjertet, som han havde brug for, og det betød, at hjertet blev skadet.

- Jeg var ikke 100 procent på toppen efter operationen, men det var okay. Men fordi behandlingen var langsom, så har det skadet hjertet mere, forklarer han til tv2.dk

I aften sætter TV 2 fokus på hjertekarsygdomme, når programmet ’Riget LIVE’ ruller over skærmen klokken 20:00. Her kan man for første gang i dansk tv-historie følge en hjerteoperation LIVE, og man kan få gode råd til, hvordan man undgår en af de største dræbere i Danmark. Se med på TV 2 eller på TV 2 PLAY her.

Blev anbefalet en Heartmate

I Danmark har man efter mange års indsats på området sat effektivt ind, hvilket betyder, at der går kort tid, fra man får en blodprop, til man ligger på operationsbordet.

Men da der gik flere døgn fra Hans Aarøe fik den optimale behandling, blev hans hjerte så overbelastet, at det muligvis var medvirkende til, at det til sidst stod helt i af 2011.

- Jeg fik en ny blodprop i hjertet i 2011, der betød, at min hjertefunktion blev så kraftigt nedsat, at lægerne anbefalede, at jeg fik indopereret en Heartmate, fortæller Hans Aarøe.

En Heartmate er en mekanisk pumpe, der overtager hjertets funktion ved at sende blodet rundt i kroppen. Hvis ikke Hans Aarøe havde fået aflastet sit overbelastede hjerte, ville det med tiden vokse sig så stort, at han i sidste ende ville dø af det.

- Jeg kan sådan set ikke mærke nogen forskel i kroppen, men pumpen virker ikke helt ligesom hjertet. Den pumper i et fast interval, hvor hjertet omvendt vil pumpe hurtigere, hvis man bevæger sig.

- Så jeg skal ikke rejse mig op og løbe 100 meter, så bliver jeg svimmel. Men jeg har det fint. Jeg passer mit arbejde, og er ved at bygge energiforsyningen til det nye Aarhus Universitetshospital, siger Hans Aarøe, der fylder 70 år til maj.

Har sine begrænsninger

Selvom at det kunstige hjerte er en gave, så har det også sin bagside, forklarer han.

- Ulempen er, at jeg skal slæbe rundt på batterierne, som har tolv timers levetid, så man skal huske reservebatterier. Der går en ledning ud igennem maven til batterierne, og det er noget skidt, for Jeg har haft infektioner flere gange.

- Det begrænser mig, når jeg går i bad, hvor jeg skal sørge for at holde batterierne ude af badet. Men jeg har fundet på at putte det hele i en plasticpose, som jeg så kan smide over skulderen, siger Hans Aarøe.

Udover at arbejde som ingeniør, så er Hans Aarøe ved at støve sin gamle frimærkesamling af, og et par gange om ugen underviser han pensionister i EDB-undervisning for Ældre Sagen.

Husk, at se ’Riget LIVE’ i aften på TV 2 klokken 20:00 eller på PLAY her. 

Riget Live

Morten Resen er vært, når TV 2 i de kommende uger rykker ind på Rigshospitalet og sender direkte fra Danmarks største og mest specialiserede hospital. I de nye programmer med titlen 'Riget Live' får danskerne et hidtil uset indblik i hospitalets mange funktioner fra den nyeste teknologi til operationer.

Med de nye programmer ønsker TV 2 at stille skarpt på nogle af de store folkesygdomme som fertilitet, hjertekarsygdomme og cancer og gøre danskerne klogere på egen sundhed. Vi går tæt på de sygdomme, der berører vores liv og hverdag – hvad enten vi er syge eller raske. Og seerne får svar på, hvad de kan gøre for at styrke deres egen sundhed.

Fakta om hjertekarsygdom i Danmark

Antal hjertekarpatienter

  • Mere end 428.000 danskere lever med en hjertekarsygdom. 
  • I en kommune med 50.000 indbyggere er der ca. 3.800 borgere med hjertekarsygdom.
  • Over 150.000 danskere har hjertesygdom på grund af åreforsnævring i hjertets kranspulsåre (iskæmisk hjertesygdom), der er den mest udbredte hjertesygdom. Knap 73.000 af dem har haft en akut blodprop i hjertet.
  • Fra 2002 til 2011 er der sket en stigning på 20.000 i antallet af patienter, der lever med hjertekarsygdom.
  • Hvis udviklingen fortsætter vil der være 480.500 patienter med hjertekarsygdom i 2020. 

Antal dødsfald

  • Mere end hver fjerde dansker dør af hjertekarsygdom.
  • Hjertekarsygdom er efter kræft den næst hyppigste dødsårsag i Danmark.
  • Antallet af dødsfald, som skylde hjertekarsygdom, er faldet med 46 procent fra 1995 til 2012.

Kilde: Hjerteforeningen