Eksperter: Sådan forebygger du hjertesygdomme

Hjertekarsygdom er den næststørste dræber i Danmark.
Det er en sygdom, der kan ramme i alle aldre. Derfor er det vigtigt at være bevidst om risikoen og passe på sit kredsløb, forklarer overlæge på Kardiologisk Klinik på Rigshospitalet Thomas Engstrøm.
- I princippet kan en forkalket kranspulsåre og en blodprop i hjertet ramme alle. Fra man er i en tidlig voksenalder og opefter, fortæller han.
Husk, at du kan se 'Riget LIVE' på TV 2 PLAY her, I faktaboksen kan du se, hvordan du kan beskytte dig mod hjertekarsygdom
Livsstil fremskynder processen
Åreforkalkninger er en helt naturlig del af det at blive gammel.
Det er noget, der gradvist udvikler sig igennem hele livet. Men kendetræk ved den moderne levevis er med til at fremskynde processen, så flere ender på operationsbordet.
- På verdensplan er problemet især, at folk får type-2 sukkersyge, fordi folk bliver overvægtige. Det er noget, der i høj grad disponerer for blodpropper.
- Vi skal virkelig passe på sukkersyge. Folk er mere stillesiddende, der bliver nemmere til tomme kalorier og type-2 diabetes. Man skal holde godt fast i sunde kostvaner. Da jeg var dreng, kunne man få sådan nogle små vingummiposer hos købmanden, i dag får børn nærmest et kilo slik.
Rygning er virkelig farligt
Mange forbinder nok rygning med lungekræft og ødelagte tænder. Men hvad de færreste måske tænker over er, at rygning virkelig er noget, der kan klotte blodårene til.
- Rygning er virkelig farligt. Stort alle unge mennesker, der kommer ind til os med en blodprop, de er rygere. Der skal ikke ret mange cigaretter til - under fem stykker om dagen.
- Hver cigaret er en cigaret for meget, der giver jeg mig ikke. Cigaretter, sukkersyge og forhøjet kolesterol er de farligste risikofaktorer.
Se syv gode råd til, hvordan du forhindrer hjertekarsygdom i faktaboksen.
Danmark fører an på operationsstuen
I Danmark har man siden 1990’erne haft stor fokus på hjerteområdet, og en samlet indsats fra borgere, sygehuspersonale og politikere har været med til at vende udviklingen, forklarer Thomas Engstrøm.
- Danmark har den laveste dødelighed blandt alle OECD-landene, når man ser på de første 30 dage efter, at en patient har haft en stor blodprop i hjertet. I Norge er dødeligheden 50 procent højere, og i Frankrig er der mere end dobbelt så høj dødelighed efter 30 dage.
En samlet målrettet indsats har betydet, at danskerne i dag ved, at smerter i brystkassen straks skal ringes ind. Fra ambulancepersonalet til sygeplejersker til læger, alle led i beredskabet er i dag en velsmurt maskine indenfor hjerteområdet.
- Det som virkelig gjorde en forskel, var da man fandt ud af at køre folk til akut ballonudvidelse. Førhen fik patienterne medicin, der opløste blodproppen.
- Det virkede ikke på alle, og nogen risikerede hjerneblødninger. Da man i stedet erstattede med et mekanisk indgreb, tog det et stort skub fremad, siger Thomas Engstrøm
I dag er beredskabet efterhånden så strømlinet, at man kan komme til Rigshospitalet med helikopter, på omkring 20 minutter, hvor som helst på Sjælland. Fra en hjertepatient ankommer til Rigshospitalet, til blodproppen er fjernet, går der nu kun gennemsnitligt 27 minutter.
Her kan du se hele Riget LIVE
ADGANG TIL TV 2 PLAY Tilgår du denne artikel fra en smartphone eller tablet skal du åbne vores TV 2 Play-app for at se det. Hvis du ikke har den, kan den hentes gratis i App Store (iPhone/iPad/IPodTouch), Google Play (Android 4.x) eller Marketplace (Windows Phone/Windows 8).