Sundhed

Eksperter: Sådan forebygger du hjertesygdomme

Hjertekarsygdom er den næststørste dræber i Danmark.

Det er en sygdom, der kan ramme i alle aldre. Derfor er det vigtigt at være bevidst om risikoen og passe på sit kredsløb, forklarer overlæge på Kardiologisk Klinik på Rigshospitalet Thomas Engstrøm.

- I princippet kan en forkalket kranspulsåre og en blodprop i hjertet ramme alle. Fra man er i en tidlig voksenalder og opefter, fortæller han.

Husk, at du kan se 'Riget LIVE' på TV 2 PLAY her, I faktaboksen kan du se, hvordan du kan beskytte dig mod hjertekarsygdom

Livsstil fremskynder processen

Åreforkalkninger er en helt naturlig del af det at blive gammel.

Det er noget, der gradvist udvikler sig igennem hele livet. Men kendetræk ved den moderne levevis er med til at fremskynde processen, så flere ender på operationsbordet.

- På verdensplan er problemet især, at folk får type-2 sukkersyge, fordi folk bliver overvægtige. Det er noget, der i høj grad disponerer for blodpropper.

- Vi skal virkelig passe på sukkersyge. Folk er mere stillesiddende, der bliver nemmere til tomme kalorier og type-2 diabetes. Man skal holde godt fast i sunde kostvaner. Da jeg var dreng, kunne man få sådan nogle små vingummiposer hos købmanden, i dag får børn nærmest et kilo slik.

Rygning er virkelig farligt

Mange forbinder nok rygning med lungekræft og ødelagte tænder. Men hvad de færreste måske tænker over er, at rygning virkelig er noget, der kan klotte blodårene til.

- Rygning er virkelig farligt. Stort alle unge mennesker, der kommer ind til os med en blodprop, de er rygere. Der skal ikke ret mange cigaretter til - under fem stykker om dagen.

- Hver cigaret er en cigaret for meget, der giver jeg mig ikke. Cigaretter, sukkersyge og forhøjet kolesterol er de farligste risikofaktorer.

Se syv gode råd til, hvordan du forhindrer hjertekarsygdom i faktaboksen.

Danmark fører an på operationsstuen

I Danmark har man siden 1990’erne haft stor fokus på hjerteområdet, og en samlet indsats fra borgere, sygehuspersonale og politikere har været med til at vende udviklingen, forklarer Thomas Engstrøm.

- Danmark har den laveste dødelighed blandt alle OECD-landene, når man ser på de første 30 dage efter, at en patient har haft en stor blodprop i hjertet. I Norge er dødeligheden 50 procent højere, og i Frankrig er der mere end dobbelt så høj dødelighed efter 30 dage.

En samlet målrettet indsats har betydet, at danskerne i dag ved, at smerter i brystkassen straks skal ringes ind. Fra ambulancepersonalet til sygeplejersker til læger, alle led i beredskabet er i dag en velsmurt maskine indenfor hjerteområdet.

- Det som virkelig gjorde en forskel, var da man fandt ud af at køre folk til akut ballonudvidelse. Førhen fik patienterne medicin, der opløste blodproppen.

- Det virkede ikke på alle, og nogen risikerede hjerneblødninger. Da man i stedet erstattede med et mekanisk indgreb, tog det et stort skub fremad, siger Thomas Engstrøm

I dag er beredskabet efterhånden så strømlinet, at man kan komme til Rigshospitalet med helikopter, på omkring 20 minutter, hvor som helst på Sjælland. Fra en hjertepatient ankommer til Rigshospitalet, til blodproppen er fjernet, går der nu kun gennemsnitligt 27 minutter. 

Her kan du se hele Riget LIVE

ADGANG TIL TV 2 PLAY Tilgår du denne artikel fra en smartphone eller tablet skal du åbne vores TV 2 Play-app for at se det. Hvis du ikke har den, kan den hentes gratis i App Store (iPhone/iPad/IPodTouch), Google Play (Android 4.x) eller Marketplace (Windows Phone/Windows 8).

Hvis du ikke allerede er tilmeldt TV 2 Play, kan du gratis oprette dig som bruger på tv2play.dk. Første måned er gratis.

Sådan forebygger du hjertesygdom

  1. Lad være med at ryge.

    Rygning er en af de værste risikofaktorer for hjertesygdom, så det gælder ganske enkelt om ikke at ryge.

  2. Daglig bevægelse.

    Sørg for at du har daglige gåture eller cykelture og du generelt får dig bevæget igennem dagen.

  3. Motion mindst 2 gange pr. uge.

    Motion er lidt mere end bare bevægelse. Det skal være aktiviteter hvor du kan mærke at du bliver moderat forpustet og dine muskler bliver anstrengt. To gange 20 minutter pr. uge er minimum og 3 gange 30-60 minutter er bedre. Du kan få gode råd på www.aktivsundhed.dk

  4. Spis sundt

    Det vigtigste er, at du ikke spiser for meget, spiser fiberrigt og masser af grøntsager.

  5. Hold vægten

    Svær overvægt er også en risikofaktor. Hvis vægten stiger jævnt i periode, så er det på tide at lave et tjek på de daglige vaner. Det er både sundere og lettere, at lade være med at tage på, end det er senere at skulle tabe de overflødige kilo.

  6. Sov godt

    Søvnunderskud øger risikoen for hjertesygdom, for højt blodtryk, stress og overvægt. Et simpelt råd er, at gå i seng på et bestemt tidspunkt hver aften og slukke for alle skærme mindst en time inden.

  7. Tjek dine tal

    Det er altid en god ide at holde øje med blodtryk og vægt. Specielt hvis man er over 40 år er det også en god ide at få målt kolesteroltal og blodsukker gennem en blodprøve hos lægen.

Kilde: Professor Bente Klarlund

Læs mere på Hjerteforeningens hjemmeside her.

Riget Live

Morten Resen er vært, når TV 2 i de kommende uger rykker ind på Rigshospitalet og sender direkte fra Danmarks største og mest specialiserede hospital. I de nye programmer med titlen 'Riget Live' får danskerne et hidtil uset indblik i hospitalets mange funktioner fra den nyeste teknologi til operationer.

Med de nye programmer ønsker TV 2 at stille skarpt på nogle af de store folkesygdomme som fertilitet, hjertekarsygdomme og cancer og gøre danskerne klogere på egen sundhed. Vi går tæt på de sygdomme, der berører vores liv og hverdag – hvad enten vi er syge eller raske. Og seerne får svar på, hvad de kan gøre for at styrke deres egen sundhed.

Fakta om hjertekarsygdom i Danmark

Antal hjertekarpatienter

  • Mere end 428.000 danskere lever med en hjertekarsygdom. 
  • I en kommune med 50.000 indbyggere er der ca. 3.800 borgere med hjertekarsygdom.
  • Over 150.000 danskere har hjertesygdom på grund af åreforsnævring i hjertets kranspulsåre (iskæmisk hjertesygdom), der er den mest udbredte hjertesygdom. Knap 73.000 af dem har haft en akut blodprop i hjertet.
  • Fra 2002 til 2011 er der sket en stigning på 20.000 i antallet af patienter, der lever med hjertekarsygdom.
  • Hvis udviklingen fortsætter vil der være 480.500 patienter med hjertekarsygdom i 2020. 

Antal dødsfald

  • Mere end hver fjerde dansker dør af hjertekarsygdom.
  • Hjertekarsygdom er efter kræft den næst hyppigste dødsårsag i Danmark.
  • Antallet af dødsfald, som skylde hjertekarsygdom, er faldet med 46 procent fra 1995 til 2012.

Kilde: Hjerteforeningen