Sundhed

Resen på Riget: Det er sindssygt fascinerende

I virkeligheden er det lidt af en sensation.

Men for lægerne på Rigshospitalets Hjerteafdeling, der med helt specialiserede indgreb redder liv, er det hverdag og ren rutine, når de eksempelvis udfører en ballonudvidelse. Det er en af de mest almindelige hjerteoperationer i Danmark, og måden, den udføres på, kan være ret fascinerende.

Lægernes ekspertise og betydning for hjertepatienter kan virkelig sætte Morten Resens eget arbejde i perspektiv, fortæller han til tv2.dk

- Lægevidenskaben kan meget mere, end jeg troede. Det er super fascinerende, jeg bliver helt benovet over, at de har det her job, det betyder virkelig noget, men det er rutinearbejde for dem - det er sindssygt fascinerende.

- Det er første gang, jeg har været så tæt på den del af livet, det giver virkelig en ærefrygt for deres arbejde. Så er der os andre med vores job, måske jeg skulle have lavet noget andet, siger Morten Resen.

Se en hjerteoperation LIVE

I tirsdagens udgave af ’Riget LIVE’ kan seerne få et indblik i hverdagen på Hjertemedicinsk Afdeling på Rigshospitalet, og for første gang i dansk tv-historie kan de få lov at overvære en hjerteoperation.

Patienten, man følger, skal have foretaget en såkaldt ballonudvidelse, der er en af de operationer, som flest danskere med hjerteproblemer får lavet i dag.

- Jeg synes, at det er vigtigt at vise, hvad der sker under sådan en operation. Så vil man måske gøre mere for at forhindre, at man selv lander på operationsbordet, siger Morten Resen.

Du kan se hele Riget LIVE på TV 2 Play

Nu er jeg inde i dit hjerte

Under sin research har Morten Resen overværet netop en ballonudvidelse, hvor patienten har været ved bevidsthed under operationen, og han er imponeret over, hvor roligt det hele går for sig.

- Det overrasker mig, hvor rolige patienterne er, selvom de ligger i den her situation. Lægen står med en wire, der går igennem en blodåre og op til hjertet. Så fortæller lægen på et tidspunkt patienten, nu er jeg oppe i dit hjerte.

- Han sætter så et lille gitter ind i hjertet, og den skal bare sidde i første hug, for den skal sidde der permanent. Det viser virkelig, hvad man kan med den teknologi, der er til rådighed i dag.

Her kan du se hele Riget LIVE

ADGANG TIL TV 2 PLAY

Tilgår du denne artikel fra en smartphone eller tablet skal du åbne vores TV 2 Play-app for at se det. Hvis du ikke har den, kan den hentes gratis i App Store (iPhone/iPad/IPodTouch), Google Play (Android 4.x) eller Marketplace (Windows Phone/Windows 8).

Hvis du ikke allerede er tilmeldt TV 2 Play, kan du gratis oprette dig som bruger på tv2play.dk. Første måned er gratis.

Fakta om hjertekarsygdom i Danmark

Antal hjertekarpatienter

  • Mere end 428.000 danskere lever med en hjertekarsygdom. 
  • I en kommune med 50.000 indbyggere er der ca. 3.800 borgere med hjertekarsygdom.
  • Over 150.000 danskere har hjertesygdom på grund af åreforsnævring i hjertets kranspulsåre (iskæmisk hjertesygdom), der er den mest udbredte hjertesygdom. Knap 73.000 af dem har haft en akut blodprop i hjertet.
  • Fra 2002 til 2011 er der sket en stigning på 20.000 i antallet af patienter, der lever med hjertekarsygdom.
  • Hvis udviklingen fortsætter vil der være 480.500 patienter med hjertekarsygdom i 2020. 

Antal dødsfald

  • Mere end hver fjerde dansker dør af hjertekarsygdom.
  • Hjertekarsygdom er efter kræft den næst hyppigste dødsårsag i Danmark.
  • Antallet af dødsfald, som skylde hjertekarsygdom, er faldet med 46 procent fra 1995 til 2012.

Kilde: Hjerteforeningen

Riget Live

Morten Resen er vært, når TV 2 i de kommende uger rykker ind på Rigshospitalet og sender direkte fra Danmarks største og mest specialiserede hospital. I de nye programmer med titlen 'Riget Live' får danskerne et hidtil uset indblik i hospitalets mange funktioner fra den nyeste teknologi til operationer.

Med de nye programmer ønsker TV 2 at stille skarpt på nogle af de store folkesygdomme som fertilitet, hjertekarsygdomme og cancer og gøre danskerne klogere på egen sundhed. Vi går tæt på de sygdomme, der berører vores liv og hverdag – hvad enten vi er syge eller raske. Og seerne får svar på, hvad de kan gøre for at styrke deres egen sundhed.