Sundhed

Så farlig er rygning for dit hjerte

Gense 'RIget LIVE' på TV 2 PLAY her.

De færreste forbinder måske rygning og blodpropper i hjertet.

På cigaretternes advarselsmærkater er det ofte billeder af ødelagte lunger eller ødelagte tænder, der brænder igennem.

Men spørger man overlæge på Kardiologisk Klinik på Rigshospitalet Thomas Engstrøm, så er han ikke i tvivl om, hvor skadelig rygning er for kredsløbet.

- Vi har lige siddet og set tallene igennem, og hvis man ser på det samlede antal patienter, der har fået lavet en ballonudvidelse, så har 75 procent af patienterne røget på et tidspunkt i deres liv.

- Så det ser ud som om, at rygning er den hyppigste grund til, at folk får lavet en ballonudvidelse. Så rygning utvivlsomt en væsentlig risikofaktor for blodpropper i hjertet, hvis ikke den væsentligste, siger han til tv2.dk.

En ballonudvidelse er et livsvigtigt indgreb i hjertet, der enten bliver lavet på grund af en blodprop i hjertet, eller for at forebygge en kommende blodprop.

I klippet øverst i artiklen kan du se Erik Volmer Hansen få lavet en ballonudvidelse i programmet ’Riget LIVE’, som du kan læse mere om i linkboksen. Du kan gense hele programmet her.

Rygning farligere for kvinder

Hos hjerteforeningen er der heller ingen tvivl om rygningens skadelige indvirkning på kredsløbet, det fortæller formand for Hjerteforeningen og speciallæge i kardiologi Henrik Steen Hansen.

- Når man tænker på tobaksrygning, så tænker man som regel på lungekræft. Men vi ved, at rygning er en af de velkendte risikofaktorer for blodpropper.

- Rygning er den enkeltstående faktor, som betyder mest for at udvikle blodpropper, og det ser ud som om, at rygning er specielt farligere for kvinder, siger han.

Man ved endnu ikke, hvorfor at rygning tilsyneladende er mere skadeligt for kvinder, men en teori kan være, at væggene i bodkarrene er mere modtagelige for de skadelige stoffer i cigaretterne.  

Slår alle andre risikofaktorer

Ser man på de øvrige risikofaktorer, så er der heller ingen tvivl om, at rygning slår dem alle.

Af det samlede antal patienter der har fået lavet en ballonudvidelse på Rigshospitalet, der var 35 procent arveligt disponeret, 20 procent havde sukkersyge, 50 procent havde forhøjet blodtryk og 50 procent havde forhøjet kolesterol.

Problemet med rygning og blodpropper er, at stofferne i tobakken ødelægger karvæggen, så kolesterolet har nemmere ved at sætte sig og klotte blodkarrene til.

Sæt ind hos de yngre

Tallene fra Rigshospitalet viser også, at ud af de75 procent af ballonudvidelsespatienterne, der på et tidspunkt har røget, der er 40 procent af patienterne over 50 år stoppet med at ryge.

For dem under 50 år der er det kun 25 procent, der har kvittet smøgerne, og de tal kunne indikere, at det er sværere at få yngre mennesker til at stoppe med at ryge.

- Det ser ud som om, at der stadig er et arbejde at gøre, for at få folk til at stoppe med at ryge specielt hos de yngre, så man kan forebygge hjertekarsygdomme, før skaden er sket, siger Thomas Engstrøm.

I faktaboksen kan du læse mere om, hvordan du undgår alvorlige hjertesygdomme. Husk, at du kan gense 'Riget LIVE' på TV 2 PLAY her.

Fakta om hjertekarsygdom i Danmark

Antal hjertekarpatienter

  • Mere end 428.000 danskere lever med en hjertekarsygdom. 
  • I en kommune med 50.000 indbyggere er der ca. 3.800 borgere med hjertekarsygdom.
  • Over 150.000 danskere har hjertesygdom på grund af åreforsnævring i hjertets kranspulsåre (iskæmisk hjertesygdom), der er den mest udbredte hjertesygdom. Knap 73.000 af dem har haft en akut blodprop i hjertet.
  • Fra 2002 til 2011 er der sket en stigning på 20.000 i antallet af patienter, der lever med hjertekarsygdom.
  • Hvis udviklingen fortsætter vil der være 480.500 patienter med hjertekarsygdom i 2020. 

Antal dødsfald

  • Mere end hver fjerde dansker dør af hjertekarsygdom.
  • Hjertekarsygdom er efter kræft den næst hyppigste dødsårsag i Danmark.
  • Antallet af dødsfald, som skylde hjertekarsygdom, er faldet med 46 procent fra 1995 til 2012.

Kilde: Hjerteforeningen

Sådan forebygger du hjertesygdom

  1. Lad være med at ryge.

    Rygning er en af de værste risikofaktorer for hjertesygdom, så det gælder ganske enkelt om ikke at ryge.

  2. Daglig bevægelse.

    Sørg for at du har daglige gåture eller cykelture og du generelt får dig bevæget igennem dagen.

  3. Motion mindst 2 gange pr. uge.

    Motion er lidt mere end bare bevægelse. Det skal være aktiviteter hvor du kan mærke at du bliver moderat forpustet og dine muskler bliver anstrengt. To gange 20 minutter pr. uge er minimum og 3 gange 30-60 minutter er bedre. Du kan få gode råd på www.aktivsundhed.dk

  4. Spis sundt

    Det vigtigste er, at du ikke spiser for meget, spiser fiberrigt og masser af grøntsager.

  5. Hold vægten

    Svær overvægt er også en risikofaktor. Hvis vægten stiger jævnt i periode, så er det på tide at lave et tjek på de daglige vaner. Det er både sundere og lettere, at lade være med at tage på, end det er senere at skulle tabe de overflødige kilo.

  6. Sov godt

    Søvnunderskud øger risikoen for hjertesygdom, for højt blodtryk, stress og overvægt. Et simpelt råd er, at gå i seng på et bestemt tidspunkt hver aften og slukke for alle skærme mindst en time inden.

  7. Tjek dine tal

    Det er altid en god ide at holde øje med blodtryk og vægt. Specielt hvis man er over 40 år er det også en god ide at få målt kolesteroltal og blodsukker gennem en blodprøve hos lægen.

Kilde: Professor Bente Klarlund

Læs mere på Hjerteforeningens hjemmeside her.