Sundhed

Sådan beskytter du bedst dit barn i frostvejret

Fredag morgen var efterårets koldeste. Men hvornår er det egentlig for koldt til, at dit barn kan tage en lur udendørs? Det og meget mere giver sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen svaret på.

Frosten har bidt sig fast i landet, og det betyder, at du skal være opmærksom på, om dit barn får nok tøj på og undgår frostskader.

Babyer kan godt sove udendørs i barnevogn, selvom det er frostvejr, men der er en grænse.

- Man siger, at -10 grader er grænsen. Men ellers afhænger det af, hvor barnet står henne. Barnevognen skal stå et sted, hvor der er læ, og hvor det ikke kan regne eller sne ind. Under et halvtag er det mest optimale, forklarer Helen Lyng Hansen  fra netsundhedsplejersken.dk

Yderligere skal barnevognen være tæt i siderne, og barnet skal helst ligge i en kasse eller en form for pose.

Beklædning

Selv om barnet ikke tager skade af at være ude i de lavere frostgrader, så er det uhyre vigtigt at være opmærksom på barnets påklædning.

- Den rette beklædning afhænger af, om de ligger i en sovepose eller under en dyne. De skal have mere tøj på, hvis de ligger under en dyne. Ellers skal de have hue og handsker på, og på kroppen er det vigtigt, at tøjet isolerer - det kan for eksempel være en body af uld og en tyk langærmet bluse, siger Helen Lyng Hansen.

Hvis du vil være sikker på, at din baby ikke fryser, så har Helen Lyng Hansen et smart trick.

- Tommelfingerreglen er at mærke barnet i nakken. Hvis de sveder i nakken, har de det varmt, og hvis de derimod er kolde i nakken, så fryser de. Det er vigtigt at tjekke dem, mens de ligger og sover. Særligt de allermindste skal tjekkes hyppigt, da de ikke selv reagerer, hvis de fryser, forklarer hun.

Hudpleje

Selv om barnet er godt pakket ind, er ansigtet stadig ubeskyttet. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på at pleje huden grundigt. Her råder Helen Lyng Hansen til bruge en fed creme.

- Lotion har for højt et vandindhold, så når det fryser, risikerer man, at vandet giver frostskader på kinderne. Derfor skal være en form for fed creme, siger Helen Lyng Hansen.

Men det kan variere fra barn til barn, hvilken creme der passer.

- Hvis de har eksempelvis har tendens til eksem, skal de have en fed creme, som har et fedtindhold på op til 70 procent. Men ellers kan man godt nøjes med mindre, selvom den stadig skal være federe i vintermånederne, forklarer Helen Lyng Hansen.

Helen Lyng Hansen

Helen Lyng Hansen er kendt som hele Danmarks netsundhedsplejerske på hjemmesiden Netsundhedsplejerske.dk.

Hun er forfatter til en hel stribe bøger om børn, blandt andet:
  • "Helens bog om børn & søvn",
  • "Helens bog om gråd & trøst" ,
  • "Helens bog om børn & mad" og "Helens bog om børn & sygdom".