Sundhed

Psykolog: Jagten på perfektion gør os kede af det

En del kvinder jagter stadig et perfektheds-ideal, som både gør dem kede af det og syge. Hvorfor forventer vi så meget af os selv? Vi skal blive bedre til at snakke med hinanden, siger en psykolog

Selvom vi længe har talt om, at ingen er perfekte, og man ikke både skal have karriere, fem børn og bage alt sit speltbrød selv, så halser en del kvinder stadig rundt efter et uopnåeligt ideal. Som psykolog er Rikke Papsøe i sit job ofte vidne til, at kvinder prøver at være perfekte og dermed betaler prisen. Det fortæller hun til FEMINA i denne uge.

- Mange kvinder – især yngre – opsøger mig, fordi de bokser med noget, de kalder lavt selvværd. De har oplevelsen af ikke at være gode nok, at andre er bedre end dem, at de ikke er lykkelige nok. Udefra ser deres liv ofte godt eller ligefrem fantastisk ud – måske har de både et spændende job, en sød kæreste, glade børn, en stor vennekreds etc., men de har det ikke godt. De kæmper en umulig kamp for at være den bedste på alle livets fronter, siger Rikke Papsøe.

  Læs også: Kvindelige forbilleder giver os stress, siger en fremtidsforsker på femina.dk

En forværring

Hun fremhæver Danskernes Sundhedsprofil 2013, som er den store nationale undersøgelse, Sundhedsstyrelsen laver hvert tredje år. Her bliver pulsen taget på danskernes sundhed. Kvinder har generelt et dårligere helbred end mænd – og siden 2013 er der især set en forværring af det mentale helbred hos unge kvinder i alderen 16-24 år. Ligeledes er der sket en markant ændring i stressniveauet hos kvinder i alderen 16-34 år.

- Det er meget nemt som kvinde i dag at blive ramt af idéen om, at man kan og skal være perfekt, siger Rikke Papsøe.

  Læs også: Få tre nemme øvelser, der mindsker stress, på femina.dk

- Det hænger blandt sammen med, at vi konstant bliver bombarderet i medierne med måder, vi kan optimere os selv på, men det er ikke den eneste kilde til frustration. Hun nævner, at der i vores moderne samfund er en overfokusering på det enkelte menneske som værende ansvarlig for sit eget liv. Man er sin egen lykkes smed.

- Et kvindeideal om at være perfekt kombineret med, at ”du er din egen lykkes smed”, leder kvinder ned ad den vej, hvor de tror, at de både skal og kan være perfekte – og at det er deres egen skyld, hvis de ikke er det, siger hun.

  Læs også: Hvorfor stress også kan være din venpå femina.dk,

Punktér illusionen

I stedet opfordrer Rikke Papsøe kvinder til at turde åbne op over for deres veninder.

- Jeg oplever, at mange kvinder netop ikke deler det svære i livet med deres veninder – og det synes jeg er trist på flere fronter. Når man går alene med det, der er svært, vokser det som regel og kan blive uoverskueligt. Hvis kvinder var bedre til at snakke med hinanden, når livet ikke kører på skinner, ville det også være med til at punktere illusionen om den perfekte kvinder, siger Rikke Papsøe til FEMINA.

Artiklen blev oprindeligt publiceret på Femina.dk