Sundhed

Efter Cover-skandale: Nu ændrer modebranchen retningslinjer

Det er et markant skræpet regelsæt, modebranchen i dag lancerer. Det nye regelsæt kommer i kølvandet på det billede, som modemagasinet Cover bragte af en ekstremt tynd model.

Obligatorisk sundhedstjek, krav om løn for arbejde og sanktioner mod dem, der ikke efterlever reglerne. Det er nogle af de markante stramninger, modebranchens nye etiske charter byder på.

- Med et skærpet regelsæt og nye sanktionsmuligheder kan vi ikke alene komme en række branchemæssige udfordringer til livs. Vi kan også se mere målrettet fremad og fokusere på det, som modebranchen også handler om – nemlig et kreativt væksterhverv, som skaber arbejdspladser og bidrager til den danske bundlinje gennem øget eksport, siger Dansk Mode og Tekstils adm. direktør Thomas Klausen i en pressemeddelelse.

De lancerer i dag et nyt etisk charter i samarbejde med Danish Fashion Institute, de otte største modelbureauer, Foreningen Danske Modeller, WEAR (Dansk Erhverv) og Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Fokuserer på et sundt ideal

Det nye etiske charter har fokus på ansvarlighed, medmenneskelig respekt og sundhed. Charteret taler baldnt andet for et obligatorisk sundhedstjek af modellerne, da modebranchen ønsker at fremstille et sundt skøndhedsideal.

Det var netop modebranchens skønhedsideal, der blev kritiseret, da debatten om billedet i Cover rasede. Modebranchen blev kritiseret hårdt for deres brug af syletynde tynde modeller. 

Debatten havde den konsekvens, at Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade trak sig ud af modebranchens etiske charter fra 2007.

- Der er ingen tvivl om, at sagen med Cover-magasinet for alvor har gjort det tydeligt, at der fortsat er problemer i modebranchen med det skønhedsideal, der fremstilles. Derfor har det også været en positiv oplevelse at opleve fuld opbakning fra centrale spillere i den forgangne uge, som har budt på mange timers koncentrerede diskussioner om, hvordan vi i branchen kan og skal komme problemerne til livs. Det er nu resulteret i et markant skærpet etisk charter, som lanceres i dag, fortæller Eva Kruse, adm. direktor for Danisk Fashion Institute, i en pressemeddelelse.

Parterne bag det nye etiske charter opfordrer alle i modebranchen til at underskrive det nye etiske charter.