Sundhed

Tre eksperter: Sådan styrker du dit selvværd

I samarbejde med Femina

Dit selvværd er vigtigt for din livsglæde, men mange af os føler ikke kærlighed, medfølelse og sympati, når det gælder os selv. Her får du tre eksperters bedste bud på, hvordan du kan styrke dit selvværd

At have et sundt selvværd handler om at føle sig værdifuld. Man kender sine egne gode sider og accepterer sine fejl og mangler. Selvværd opbygges indefra, og har man ikke fået opbygget det, kan det have konsekvenser for livskvaliteten – man sidder ofte fast i negative tanker og følelser omkring sig selv, og ros preller af, for man er overbevist om, at andre ikke kan holde af en.

Sundhedseksperten Christian Bitz synes, at kvinder, der IKKE spiser, er usexede. Læs hans forklaring på femina.dk

Heldigvis er det aldrig for sent at arbejde med at udvikle et solidt og sundt selvværd. Tre eksperter giver her deres bedste råd til, hvad du kan gøre for styrke dit selvværd:

Coach, forfatter og foredragsholder Sofia Manning: Overhold dine løfter til dig selv

- Mit bedste råd til selvværd er at behandle dig selv virkelig godt! Og overholde det, du lover dig selv. Hvis du bliver ved med at bryde de løfter, du giver dig selv, vil dit selvværd automatisk gå ned. Så vejen til et godt selvværd er at definere helt klart for dig selv, hvilket menneske du ønsker at være, og så efterleve det.

- Det bedste jeg har gjort for mit eget selvværd, var, da jeg for mere end 10 år siden tog et grundigt kig på mit dysfunktionelle forhold til mad. Da jeg havde fået styr på det, steg mit selvværd betydeligt. Bliv afklaret med, hvem du er i verden, og hvad du står for. Og ryd op i dine dårlige vaner. Det vil med det samme give positiv saldo på selvtillidskontoen.

Har du lavt selvværd, lyver du også mere. Få forklaringen på femina.dk

Psykolog Irene Oestrich: Du er god nok

- Da selvværd kommer indefra, er mit bedste råd til mennesker med lavt selvværd at øge deres modstandskraft ved at lære deres egne tankesæt godt at kende. Når man støder på tanker som ikke god nok eller ikke noget værd eller har en selvnedgørende indre dialog kørende med ord som idiot, fjols, klovn, grim, dum og umulig, er det nødvendigt at være sin egen bedste ven og gøre en indsats for at vide forståelse, venlighed og medfølelse over for sig selv og ændre den negative dialog.

- Det betyder, at destruktive betegnelser skal skiftes ud med noget konstruktivt, trøstende og mere realistisk. Du er GOD NOK – også når du løber ind i modgang eller bare ikke er i stand til at vise dig fra din bedste side.

Værten på Go’morgen Danmark, Mikkel Kryger, synes, det er usexet, når kvinder er usikre. Læs hvorfor på femina.dk

Erhvervs- og stresscoach Gitte Langkjær Lund: Tag dig selv alvorligt

- At øge sit selvværd er et langt sejt træk. Der er ingen hurtige løsninger. Du skal starte med at tage dig selv alvorligt. At tage dig selv alvorligt indebærer, at du overholder de aftaler, du laver med dig selv. Det duer ikke, hvis du dagligt siger til dig selv, at du gerne vil tabe dig, når du samtidig spiser Rittersport i store mængder. Eller hvis du dag efter dag fortæller dig selv og andre, at du ikke vil finde dig i, at din chef behandler dig på den måde, som han/hun gør, når du samtidig tager på job, og rent faktisk finder dig i det.

- I begge eksempler destruerer vi os selv. At tage dig selv alvorligt betyder at tage ansvaret tilbage og derfra erstatte dine ubevidste automathandlinger med nogle bevidste valg. Når vi ved, hvad vi vil, og handler bevidst derefter, så booster vi vores selvværd.