HPV-vaccinen: Jeg vil ikke spille Lotto med mine døtre som indsats

Jeg har aldrig været bange for bivirkninger fra vaccination. Alle mine børn har fulgt vaccinationsprogrammet til punkt og prikke, og dermed har mine store døtre også fået den meget omtalte HPV-vaccine. Men i dag er jeg langt fra sikker på, at mine små døtre også får den.

Da mine ældste døtre, der i dag er henholdsvis 16 og 18 år, blev vaccineret med HPV-vaccinen, sad jeg hver eneste gang og holdt dem i hånden. Jeg trak vejret stille og roligt sammen med dem, fordi de var bange for selve stikket, og at det skulle gøre ondt. Selv om der allerede på daværende tidspunkt var snak - og ikke mindst skriverier på nettet - om diverse risikofaktorer ved vaccinen, var det ikke noget, vi frygtede - eller egentlig tog særlig alvorligt. Mine døtres frygt var alene for nålen og smerten, som er forbundet med denne vaccination – intet andet.

Da min næstældste startede på sine vaccinationer, var røsterne begyndt at blive stærkere. En veninde, hvis ældste datter allerede var blevet vaccineret og måske havde mindre bivirkninger af den, udtrykte bekymring ved HPV og spurgte flere gange ind til, om jeg nu var sikker på, at den næste også skulle have den.

Men med en mor, der mange år tidligere var blevet opereret for celleforandringer og utallige historier om kvinder, der rammes af livmoderhalskræft, var der ingen tvivl i mit sind. Selvfølgelig skulle mine piger vaccineres. Faktisk irriterede det mig, at jeg ikke også selv kunne få den uden at skulle lægge et betydeligt beløb på vej ud fra lægen.

Mine to yngste får ikke vaccinen

For bare et par år siden var der nemlig stadig ikke rigtig nogen seriøs kritik af HPV-vaccinen, og det var svært at gennemskue skriverierne på nettet. Ofte virkede afsenderne ærligt talt en smule okkulte eller som nogle, der så konspirationsteorier overalt. Og selv om jeg ikke er den mest autoritetstro, er det svært som helt almindelig dødelig at stille sig op imod Sundhedsstyrelsen, der blev ved med og stadig den dag i dag fastholder, at vi skal vaccinere vores døtre mod HPV.

Men nu er jeg faktisk blevet meget i tvivl. Eller nej, jeg er faktisk ikke i tvivl længere. Indtil man finder ud af, hvorfor så mange piger bliver så syge af vaccinen, hvordan man kurerer dem og allerhelst, hvad der skal ændres i HPV-vaccinens sammensætning, så der ikke længere ses så alvorlige bivirkninger som i dag, får mine to yngste døtre den ikke.

Jeg er helt med på, at det er ganske alvorligt at få livmoderhalskræft, og at næsten 100 kvinder dør af den kræftform herhjemme årligt, og at de, der får den, har svære psykiske følger bagefter – hvis de overlever.

Jeg er også med på, at vi kan undgå rigtig mange af disse tilfælde med HPV-vaccinen. Men, når det er sagt, så taler vi altså om, at vi gør nogle ellers fuldstændig raske piger syge med denne vaccine. Ikke med mindre, kortvarige sygdomssymptomer. Nej, vi taler om deciderede ødelagte liv, hvor pigerne ikke længere kan studere, arbejde eller dyrke sport. Og værst af alt, så ved vi på nuværende tidspunkt ikke, hvornår de bliver raske – hvis nogensinde.

For mange bivirkninger

Jeg accepterer også fuldt ud, at der endnu ikke findes håndfaste beviser på, at det er netop HPV-vaccinen, der har gjort disse piger syge. Men når nu lægerne også råber vagt i gevær på grund af et mønster, som det bare er rigtig svært at se bort fra, så vil jeg godt lige afvente og se, hvad der sker de næste par år. Se, hvad de kan komme frem til af hjælp til disse piger nu og i fremtiden, som forhåbentlig strækker sig langt udover et telefonnummer, så de ikke skal slæbes rundet på et utal af hospitalsenheder for at blive undersøgt. Selv om det er et lillebitte museskridt i den rigtige retning, er det bare ikke godt nok. Der skal meget mere til. Nu skal det undersøges, og det skal gøres til bunds.

Jeg er også fuldstændig med på regnestykket om, at det kun er få piger, der ud af det samlede antal vaccinerede får disse bivirkninger. Og dog. Ud af godt 500.000 vaccinerede piger har næsten 1.200 rapporteret bivirkninger, og af dem er små 300 klassificeret som alvorlige. Selv med det mindste tal er på næsten 300, så er risikoen for bivirkninger af HPV-vaccinen altså langt, langt, langt større end chancen for nogensinde at vinde den store gevinst i Lotto.

Den risiko er jeg ikke villig til at løbe.

For jeg spiller ikke Lotto med mine døtre som indsats …

Charlotte Højlund

Charlotte Højlund er tv2.dk's klummeskribent. Hver uge vil hun berige os med en klumme, der behandler et aktuelt emne, der på en eller anden måde relaterer sig til livet i en moderne børnefamilie.

Charlotte er 47 år, uddannet journalist og mor til syv hjemmeboende børn i alderen tre til 21 år. Udover at være mor til en større børneflok er Charlotte også foredragsholder, Ude og Hjemmes faste familieekspert samt forfatter til den anmelderroste bog ’MOAR! Sådan får du hvilepuls i hverdagen’, der er blevet udråbt som ’Bibel til dig, der har et, to eller syv børn!’

For Charlotte ved, hvad hun taler om. Hun har været gift og skilt to gange og har fået hhv. 3 og 4 børn med to forskellige mænd. Hun har haft børn i dagpleje, vuggestue, børnehave, integreret institution, SFO 1 og 2, fritidshjem, klub og lige i øjeblikket spænder børneflokken fra en i vuggestue til en i 3.g. Hun har børn, der arbejder og nogle, der har gjort. Hun har haft en på efterskole, en anden et år i udlandet og en tredje på vej. Hun har både studeret, haft fuldtidsjob, været ledig og nu selvstændig, mens hun har haft små børn.