Sundhed

Albert Einstein eller Marilyn Monroe - hvem ser du?

I videoen ovenfor kan du se, hvordan et billede af Albert Einstein tilsyneladende ændrer sig til at vise Marilyn Monroe. Billedet er dog det samme, men efterhånden som der zoomes ud, ændres dit syn af videnskabsmanden sig formentlig til den tidligere Hollywood-darling - hvis ikke, så bør du måske overveje en tur til optikeren.

Billedet, der altså viser begge de to afdøde berømtheder, er et hybridfoto. Et detaljefattigt billede er blevet lagt sammen med et meget detaljeret billede, og afhængig af hvor god man er til at fokusere og opfange kontraster, vil øjet opfange en forskellig grad af detaljer.

Når man ser et billede tæt på, er man generelt i stand til at opfange finere detaljer – i dette tilfælde Einsteins overskæg og rynker. Men efterhånden som afstanden til et billede øges – eller hvis ens syn er mindre godt – fanger man færre detaljer og ser kun de store træk såsom formen på en mund, næsen og håret.

Derfor ser de fleste Marilyn Monroe, når billedet bliver mindre, og jo længere tid du ser Albert Einstein, desto bedre er sit syn sandsynligvis – og hvis du kun ser Marilyn Monroe, så har du måske problemer med synet.

Det viser forskning af professor Aude Oliva fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA, der i årtier har forsket i hybridbilleder.

Cykel og motorcykel - ser du begge dele i videoen nedenfor? Video: Massachusetts Institute of Technology

Aude Oliva har i flere år brugt Albert Einstein/Marilyn Monroe-billedet som eksempel på hybridbilleder, og hun har senest i 2013 publiceret resultater fra sin forskning i tidsskriftet Art & Perception.

Der er således ikke på nogen måde tale om et nyt forskningsresultat, men hybridbilledet har fået opmærksomhed, efter folkene bag YouTube-kanalen AsapSCIENCE har taget det under kærlig behandling.

De forklarer effekten på visuel vis, og du kan se et udklip fra deres video herunder:

Den populære videnskabskanal AsapSCIENCE har tidligere fået i nærheden 20 millioner afspilninger på en video, der forklarer, hvordan en meget berømt kjole for nogen ser blå-sort ud, mens den for andre bliver set som hvid og guld.

Læs mere om dén historie her – og se videoen dertil herunder: