Sundhed

Mistrivsel hos dit barn: Hold øje med disse syv tegn

Nutidens børn og unge er triste, viser en guide. Du får her syv råd til, hvordan du som forælder holder øje med dit barns trivsel.

Antallet af skolebørn, der er nervøse, sover dårligt om natten og som tit går hjem med ondt i maven, er steget de sidste fire år. 

Det viser dugfriske tal i Skolebørnsundersøgelsen 2014, som Statens Institut for Folkesundhed (SIF) udgav torsdag.

Det er især de 11-15-årige piger, der har det dårligt. Denne gruppe er da også blandt dem, der især henvender sig til portalen GoMentor, der er Danmarks største portal for psykologer, terapeuter og coaches.

- Vi har tavshedspligt, men generelt kan jeg sige, at henvendelserne drejer sig om stress, lavt selvværd, mobning, identitetskriser og mistanke om spiseforstyrrelser eller anden selvskade, siger Claus Kaaber, direktør for GoMentor.dk.

Udviklingen hænger sammen med de mange idealer og muligheder, børn og unge har i dag, mener Nini Flyvholm, autoriseret psykolog.

- Det er en skrækkelig kulturel udvikling ofte med helt umenneskelige idealer, som de unge har brug for hjælp til at færdes i og yde modstand mod. Det er en hård opgave at være ung i dag. Der er mange forventninger at leve op til og derfor også mange muligheder for at fejle og ikke føle sig god nok, fortæller Nini Flyvholm.

Nini Flyvholm og GoMentor.dk har samlet syv tegn, der kan give en indikation på, hvorvit dit barn mistrives.

 1. Ændring i adfærd

  Depression, angst og andre psykiske lidelser opstår ikke fra den ene dag til den anden, så vær opmærksom på, om din teenager går fra at være åben til at være mere indelukket. En adfærdsændring kan også komme til udtryk ved, at din teenager går fra at være social og aktiv til at foretrække at blive hjemme. Vær nysgerrig omkring det og spørg ind, så dit barn har mulighed for at åbne op.  

 2. Tiltagende isolation

  Hvis man oplever, at ens barn trækker sig fra sociale arrangementer med vennerne eller bliver væk fra skolen, kan det betyde, at der er noget galt.   

 3. Fysiske klager eller søvnløshed

  Ligesom med voksne kan psykisk mistrivsel give sig til udslag i fysikken, så vær opmærksom på, hvis det barn begynder at klage over mavesmerter, hovedpine eller sover dårligt om natten. Det kan skyldes de mange - og dårlige - tanker.  

 4. Større humørsvingninger eller tristhed

  For teenagere er det helt normalt at svinge i humør, men hvis det bliver mere og mere udtalt, kan det være, at dit barn bøvler med noget, som er svært at rumme. Tristhed, tunghed og bekymringer bør du spørge ind til, og hvis du har mistanke om en depression, bør I søge professionel behandling.  

 5. Overdrevet fokus på udseende og sundhed

  Hvis din datter begynder at spise overdrevet mange gulerødder for at tabe sig, eller hvis din søn hver dag løfter vægte to timer, så er der grund til at være opmærksom, for det kan udvikle sig til et større krops- og sundhedsproblem, hvis der ikke gøres noget.  

 6. Flere konflikter

  Det er forskelligt, hvordan unge reagerer på konflikter. Nogle trækker sig ind i sig selv, mens andre bliver aggressive - begge dele er udtryk for, at noget er svært. Som forælder bør du holde dig i ro og lytte, så I sammen kan blive klogere på, hvordan tingene forholder sig.  

 7. Opgivenhed

  Hvis dit barn pludselig ikke kan overskue små og helt normale hverdagsting eller giver udtryk for, at hun eller han ikke er god nok, så skal du tage det alvorligt. Opgivenhed er ofte udtryk for destruktive tanker, og det kan være meget slemt og kræve behandling.