Sundhed

Mor var klar til at dø: Nu vil hun have aktiv dødshjælp gjort lovlig

Du kan se Go' Morgen Danmark på TV 2 PLAY.

Socialrådgiver Mathilde Gersby var klar til at dø, da hun blev alvorligt syg. Selvom hun bliver reddet af lægerne i sidste øjeblik, mener hun stadig, at aktiv dødshjælp skal være lovlig.

Mathilde Gersby er født med sygdommen cystisk fibrose, som langsomt ødelægger lungerne. Da hun får sit barn, bliver lungerne overbelastet, så lungefunktionen falder drastisk. Derfor får hun transplanteret nye lunger, men selvom det går godt i starten, varer det kun kort tid, inden hendes vejrtrækning bliver dårlig igen. Hun får klaustrofobi og angst af at ligge ned og ender til sidst med at blive indlagt akut.

- På det tidspunkt havde jeg kun udsigt til at blive kvalt langsomt. Jeg havde ikke luft til at tale eller spise. Jeg havde knapt nok luft til at klø mig selv på næsen, fortæller Mathilde Gersby.

Selvom hun har en søn og en mand, tager hun beslutningen om, at hendes liv ikke længere er værd at leve.

- Jeg var fuldstændig klar i den overvejelse. Jeg kunne ikke længere, og jeg havde besluttet, at jeg ikke ville leve mere. Der ville ikke gå mere end et par timer, hvis jeg mentalt lukkede ned. Så ville jeg være væk fra min krop. Det eneste, der holdt min krop oppe, var min mentalitet og min psyke på det tidspunkt, siger Mathilde Gersby.

Mor: Gør aktiv dødshjælp lovlig

Dagen efter bliver hun ringet op af lægerne, som har taget beslutningen om at retransplantere hende som den første i Danmark.  Hun ender derfor med at få en ny lunge, som redder hendes liv.

Alligevel ville Mathilde Gersby ønske, at hun dengang havde haft muligheden for at trække stikket.

- Jeg var derude, hvor jeg ikke kunne længere, og jeg kommer derud igen. Det varer måske snarere 10 år end 20 år. Jeg har prøvet at tage beslutningen om at dø, og jeg ved at på det tidspunkt, vil jeg tage beslutning igen. Og jeg vil inderligt håbe, at jeg på det tidspunkt har fået kæmpet så meget, at jeg selv kan få noget hjælp, siger hun. 

For Mathilde Gersby handler aktiv dødshjælp om værdighed.

- Når du ikke kan bruges til noget, så er der for mig ingen grund til at leve. Når jeg ikke længere kan grine, have samtaler med mine veninder, være der for min søn, min mand og dem, jeg holder af. Så har jeg ikke lyst til at være her længere, lyder det fra Mathilde Gersby.

SF-politiker: Aktiv dødshjælp kan opfattes som pligt

I sidste måned gik Venstres Ellen Trane Nørby imod sit parti, da hun udtrykte sin åbenhed overfor aktiv dødshjælp. Dengang sagde hun, at hun var klar til at åbne op for en debat om aktiv dødshjælp, fordi hun mener, at for mange syge og gamle borgere lider unødigt og for længe.

Men hvis det står til sundhedsordfører fra SF, Özlem Cekic, skal aktiv dødshjælp fortsat være ulovligt.

- Min største nervøsitet ligger i, at hvis der var mulighed for aktiv dødshjælp i Danmark, ville dem, der skulle træffe valget, måske også føle det som en pligt. At de ikke oplever det som en ret men som pligt, fordi de ikke vil være til belastning for samfundet eller pårørende, siger hun.

Det er blandt andet blevet set i Holland, at der er blevet anvendt aktiv dødshjælp uden patientens samtykke, men Ellen Trane Nørby mener, at vi kan sikre, at den enkelte patient tager stilling.

- Jeg har respekt for, at man selv bestemmer i hele sit liv, og der er rigtig mange der også selv vil bestemme, hvornår de tager afsked. En værdig død er forskellig fra din, min og andres opfattelse. Jeg har bare behov for, at vi ikke som politikere siger, at vi har det rigtige svar, for døden når os alle, siger hun. 

Herunder kan du i klippet høre Ellen Trane Nørby og Özlem Cekic snakke mere om aktiv dødshjælp. 

I klippet øverst oppe kan du høre Mathilde Gersby fortælle mere om sit sygdomsforløb.