Sundhed

Gitte har tabt ni kilo på to måneder: Tømmer maven med fedme-knap

Du kan se 'Go morgen Danmark på TV 2 PLAY.

Danskerne bliver rundere og rundere. Hvis udviklingen fortsætter, vil to ud af tre danskere være overvægtige i 2030, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

Men med en ganske simpel metode kan alle og enhver tabe sig. Det er nemlig blevet muligt at få indopereret en såkaldt fedme-knap i maven. Knappen har den funktion, at den kan pumpe mad ud af maven efter hvert måltid. Desuden sætter den også en stopper for ens appetit.

- Mave-knappen er ikke bulimi, men lige det modsatte, for med en mave-knap er man nødt til at spise meget langsomt og kontrolleret. Når man spiser meget langsomt, når man at blive mæt, og derved spiser man mindre portioner, forklarer Lars Naver, speciallæge ved Privathospitalet Møn.

Gitte er første opererede dansker

Lars Naver har udført den første af denne type operationer i Danmark. Det blev Gitte Holmlund, der som den første dansker har fået en sådan knap, og den viste hun frem i 'Go morgen Danmark'.

- Den sidder med en sonde på cirka 15 centimeter inde i toppen af min mavesæk, forklarer hun.

Efter hendes tre daglige måltider går hun på toilettet, hvor hun sætter en slange til sonden. Derefter lukker hun lidt vand ind i maven, hvorefter vand og mad bliver lukket ud i toilettet. 

Slankekurene virkede ikke

Gitte Holmlund har fået en knap i maven, fordi hun i mange år har været overvægtig. Hun har prøvet adskillige kure, men uden resultat, så nu sætter hun sin lid til fedme-knappen.

- Jamen jeg har prøvet så mange gange. Jeg taber ti kilo og tager 12 på. Jeg kan ikke mere, fortæller Gitte Holmlund.

Gitte fik indopereret fedmeknappen i februar, og efter 14 dages heling blev den taget i brug. I løbet af de seneste to måneder har hun tabt ni kilo.

Knappen kan sidde i maven i syv år, hvorefter den skal tages ud.

Se mere til Gitte og hendes knap i indslaget øverst i artiklen.