Sundhed

Så hurtigt går det: Børnenes badebassin bliver en bakteriebombe

De kommende dage vender sommervarmen for en kort stund tilbage til Danmark med temperaturer omkring 20 grader.

Men hvis dine børn er blandt de mange, der har badebassiner i haven, skal du passe på. Bassinerne kan nemlig på kort tid forvandle sig til regulære bakteriebomber. Det forklarer Brian Krogh, der er seniorkonsulent og teamleder for svømmebadsteknologi hos Teknologisk Institut.

- Det kan være flere forskellige typer bakterier, som man bliver dårlig af, så man eksempelvis får diarre og opkast, men det kan også være bakterier, som man kan blive alvorligt syg af, siger Brian Krogh.

- Der kan komme bakterier, så snart man har fyldt bassinet, og hvis det er en varm sommerdag, så er én dag rigeligt til, at bakterier formerer sig, og man overskrider de grænser, man normalt vil holde i et offentligt svømmebad, siger han.

Skift vandet hver dag

Offentlige bassiner skal lukkes ned, hvis antallet af bakterier er over 10.000, og bakterietallet bør ikke overstige 500. Det kan børnenes basin dog nemt komme over.

For at undgå de mange bakterier er anbefalingen hos Teknologisk Institut, at man simpelthen tømmer bassinet hver dag og eventuelt tilføjer klor til vandet. Gør man ikke dette hver dag, lyder anbefalingen, at man får tilsluttet en form for vandbehandling, der renser bassinet og sørger for at holde korrekt klorindhold og pH-værdi.

- Man kan ikke have det fyldte bassin stående flere dage i træk, hvis man ikke gør noget. Så er man næsten sikker på, at der kan komme for mange bakterier, som man kan blive syg af, siger Brian Krogh.

Pas på med kemikalierne

Bakterier kan komme fra brugerne af badebassinnet, den omkringliggende jord eller fra dyr i naturen. Men vælger man at bruge klor eller andre former for kemikalier til at bremse bakterierne, skal man stadig passe på.

- Hvis man hælder for meget klor i, kan det blive decideret ubehageligt, og man kan også komme til at sænke PH-værdien for langt ned, så man får frigivet kloren til luften, og det er farligt at indånde. Så kemikalietilsætning er ikke noget, man bare lige gør. Man skal styre det her rigtigt i forhold til de vejledninger, der er, fortæller Brian Krogh.

Han forklarer, at klorværdien i vandet anbefales at ligge mellem 1,0 og 2,0 mg/L, og pH-værdien skal ligge mellem 7,0 og 7,5. Det bedste råd er derfor grundigt at læse og følge vejledningerne på kemikalierne. Gør man det, burde der ikke være nogen problemer, forklarer eksperten.