Sundhed

Forskning: Du sover mere, end du tror

Du kender sikkert de nætter, hvor det føles, som om du knap har lukket et øje. Men et nyt studie viser, at du faktisk sover mere, end du tror - selv de søvnløse nætter.

Især fejlbedømmer vi den tid, det tager os at falde i søvn, og hvor mange gange vi vågner i løbet af natten. Nogle folk tror sågar, at de er vågne på tidspunkter, hvor de rent faktisk sover.

Research fra Pennsylvania Universitet i USA viser nemlig, at din hjerne kan snyde dig - og ofte gør det - så du tror, du sover mindre end, du rent faktisk gør

Det har søvnspecialister målt sig frem til ved at måle på hjernens impulser og aktivitet samt hjerterytmen under søvnen. Her viste søvnspecialisternes målinger, at halvdelen af dem, der led af søvnløshed, sov mindst seks timer hver nat, men sjovt nok troede de selv, at de sov meget mindre. Hele 42 procent undervurderede deres timer med søvn, mens det kun var 18 procent der gjorde det, som havde almindeligt søvnmønster.

Søvnløse har højere hjerneaktivitet

Hvis din hjerne snyder dig, skyldes det, at din hjerne har mere hjerneaktivitet end normalt. Den høje hjerneaktivitet i hjernen er nemlig forbundet med den vågne tilstand.

- Der er flere sensitive processer i gang, end der burde være i søvnstadiet. Når der er det, arbejder hjernen med at lagre både korttids- og langttidshukommelsen, siger Michael Perlis, leder af en forskningsafdeling for søvn på Perelman School of Medicine på universitet i Pennsylvania, til Wall Street Journal.

Det er altså derfor, du tror, at du er vågen.

På universitet har man via scanninger af hjernen fundet ud af, at personer der lider af søvnløshed, netop har denne form for aktivitet i hjernen i langt højere grad end de personer med normalt søvnmønster.

- Man kan sagtens forestille sig, at det er sådan, det hænger sammen. Der er mange nye teorier om, hvordan det hænger sammen, men denne lyder ganske fornuftig, siger Søren Berg, speciallæge og indehaver af søvnklinikken Scansleep.

Gælder også danskerne

Af danskerne er det - ifølge forskerne fra Pennsylvania - otte procent, der har denne aktivitet i hjernen. En måling, som Megafon foretog for TV 2 i marts måned, viste nemlig, at otte procent af danskerne sover mindre end seks timer hver nat. Det er i hvert fald det, de tror, og har angivet.

- Søvnløshed er ikke et problem, der opstår af for lidt søvn. Det er et problem, der opstår af for meget hjerneaktivivtet, siger professor Daniel J. Buysee fra den psyktriatiske afdeling af Perelman School of Medicine på Pennsylvania Universitet og fortsætter:

- Når patienter fortæller os: "Mit sind vandrer rundt, jeg tænker hele natten, og jeg er opmærksom på alt, hvad der foregår", så er det faktisk muligt, at det er deres oplevelse af søvnen, siger han.

På Søren Berg søvnklinik oplever han ofte også, at patienterne har en forkert opfattelse af, hvor meget se sover. Det kan han se på de målinger, klinikken laver.

- Det kan dreje sig om adskillige timer, hvor de mener, de er vågne, selvom de sover, fortæller speciallægen.

Forskernes håb med deres målinger, er at de kan åbne op for nye behandlinger af søvnløshed, som er relateret til de overaktive regioner i hjernen.

I klippet øverst i artiklen kan du høre, hvordan for lidt søvn påvirker dig, mens du i grafikken nedenfor kan se, hvordan en optimal nattesøvn ser ud.