Sundhed

Hvad sker der i kroppen, når du holder ferie?

Hvorfor kan der gå dagevis, fra ferien starter, og til kroppen og hjernen også har forstået det? Er det smart at skære ned på træningen? Og er en fuldbooket feriekalender egentlig sundt? Få eksperternes svar – og deres bedste råd til at komme godt ned i gear.

Hvad sker der egentlig …

… hvis du kører i tårnhøjt gear op til ferien? 

Hvis du kører med 180 kilometer i timen op til ferien, vil du sandsynligvis skulle bruge den første del af din ferie på at geare ned. Dit system vil have svært ved at slappe af og holde helt fri.  Den ideelle måde er at „gå på ferie, før du går på ferie”. Den sidste uges tid bruger du på at afslutte hængepartier og rydde bordet. Du tager ikke nye opgaver ind, men gør dig praktisk og mentalt klar til at gå på ferie. Lykkes det for dig, er du ferieklar den sidste arbejdsdag og kan lukke ned i fred og ro med god samvittighed, hvor både krop og hjerne er parat til at holde fri. 

… hvis du stadig arbejder lidt i ferien? 

Hvis du stadig lige arbejder lidt, skriver en mail og snakker med arbejdet i ny og næ, er du stadig „på”. Tankerne får ikke mulighed for at komme helt væk fra jobbet på noget tidspunkt, og stresshormonerne når derfor heller ikke at forlade kroppen fuldstændig. Har du et job, hvor du skal vælge imellem slet ikke at holde fri og så at gøre det med kontakt til jobbet og noget arbejde undervejs, er det naturligvis bedre at få, hvad det kan blive til. Men forsøg som udgangspunkt at holde helt fri, når du holder ferie. Det har vi alle mentalt brug for indimellem. 

  Læs også: Hvad sker der i kroppen, når du sover for lidt?

… hvis du giver fuldstændig slip på hverdagen? 

Når du giver fuldstændig slip på en måske stressfuld hverdag, dens krav og forpligtelser, daler mængden af stresshormon gradvist i din krop. Du gearer ned mentalt og psykisk. Hjernen og kroppen slipper sit alarmberedskab og får en tiltrængt hvilepause.  Når du finder ferieroen, får du mere mentalt overskud, du bliver gladere og måske også mere imødekommende. Det er en skøn, selvforstærkende spiral at befinde sig i. 

… hvis du har en ferie fuld af planer? 

Der er ikke noget galt med planer, heller ikke i ferien. I hvert fald ikke, hvis din planlægning er realistisk. Undgå dog at væg-til-væg-pakke din feriekalender med „skal” og „bør” fra start til slut, så du bare vil opleve ferien som en anden slags arbejde og pligter. Indlæg pauser i dine ferieplaner – til at dase og til at gøre, hvad du har lyst til lige i det øjeblik. Og lad planerne være fleksible, så de kan ændres hen ad vejen, hvis du får lyst til det.

… når du får nye oplevelser og andre input? 

Vores hjerner kan godt lide rutiner. Det gør os effektive og trygge – men det kan også få os til at kede os. Når du i løbet af en ferie laver helt andre ting end til hverdag, er sammen med mennesker på nye måder og måske ferierer under fremmede himmelstrøg, vækker og stimulerer du din hjerne. Det fordrer både nytænkning, og det frigiver lykkestoffer, som du kan leve længe på, også når hverdagen er tilbage. 

… når du er langt mere ude i fri luft? 

Vi er skabt til at være ude og få lys og frisk luft. Det fylder vores D-vitamindepoter op og stimulerer vigtige hormonelle processer i kroppen: Produktionen af serotonin øges, så din hjerne bliver hurtigere og skarpere. Det giver dig større koncentrationsevne, øget energiniveau og mentalt overskud. Produktionen af hormonet melatonin stiger og giver dig bedre søvnkvalitet. Også produktionen af østrogen og testosteron forbedres, når du er mere ude. Og dit immunforsvar bliver stærkere og humøret højere. Frisk luft og lys er i det hele taget afgørende for dit generelle velbefindende og forebygger endog flere sygdomme og lidelser. 

  Læs også: Hvad sker der i kroppen, når du drikker alkohol?

… hvis du spiser lidt for godt? 

Det er meget individuelt, hvor meget den gode feriemad sætter sig på sidebenene. Er du typen, som til hverdag styrketræner meget og har en stor „motor” i form af en god mængde muskelmasse, kan du i en ferieperiode godt spise lidt ekstra og mindre sundt, uden at det betyder en voldsom forandring og vægtstigning. Men som hovedregel sætter overskydende kalorier sig jo. Fysisk aktivitet giver dig et større spillerum, så svøm eller løb en tur langs stranden, og tag en fodboldkamp med ungerne – så kan du nyde lidt ekstra lækkerier uden at skulle slås med ekstra fedtdepoter efter ferien. 

… hvis du drikker lidt ekstra hvidvin de lange sommeraftener? 

Et gram alkohol indeholder syv kalorier. Det er næsten lige så meget som et gram fedt, der rummer ni kalorier. Til sammenligning indeholder et gram protein eller kulhydrat kun fire kalorier. Vær også opmærksom på, at kroppen sætter sine andre forbrændingsprocesser på pause, når den skal nedbryde alkohol. Så har du vægten og sundheden som dit primære fokus, er det smart at holde igen med mængderne af den kølige hvidvin. 

… hvis du slet ikke får trænet i løbet af ferien? 

Er du overhovedet ikke fysisk aktiv, vil din form ændre sig mærkbart i løbet af tre uger. Du vil opleve, at du skal bruge nogle uger på at arbejde dig tilbage til udgangspunktet igen. Træner du til hverdag, kan din krop dog sagtens have gavn af at få lidt ekstra hvile i ferien. Dvs. hvor du stadig holder dig i gang og bevæger dig, men lader kroppen restituere og undlader at presse den for meget og ofte. Dyrk f.eks. noget morgenyoga, lange spadsereture langs stranden og masser af svømmeture i poolen. Så vil du sandsynligvis opleve, at du er stærkere og har mere energi efter ferien, hvor du så også vil være klar til at give den gas og forbedre din form og performance.

… hvis du bruger ferien på at træne igennem? 

På tre uger kan du sagtens komme godt fra start og finde ind i en god træningsrytme, der kan vare ved, når ferien er slut. F.eks. vil målrettet styrketræning allerede kunne mærkes og så småt ses efter tre uger, hvis du samtidig supplerer indsatsen med tilstrækkelig søvn og fornuftig kost. Har du ikke allerede en nogenlunde fast træningsrutine, så er ferien et rigtig godt tidspunkt at etablere den, fordi du har tiden til at prioritere den de første svære uger. 

  Læs også: Hvad sker der i kroppen, når du dyrker yoga?

… hvis du går senere i seng og sover længere? 

Det er oplagt at bruge din ferie til at restituere. Og også til at sove lidt ekstra. Ekstra søvn giver din krop og hjerne mulighed for at hvile ud og „rydde op” efter hverdagens stress og pres. Bagsiden af medaljen er, at rykkede søvnrutiner kan resultere i det samme som jetlag. Det kan gøre dig uoplagt og træt. Og det kan være svært at finde tilbage i den normale rytme, når ferien er slut igen. Så lad være med at vende døgnet helt på hovedet. Skubber du det et par timer i begge ender, så brug nogle dage i slutningen af ferien på gradvist at vende tilbage til din hverdagsrytme, så overgangen ikke bliver for brat og ubehagelig på første arbejdsdag. 

… når din ferie er ved at være slut? 

Når ferien er ved at være slut, bliver nogle af os triste. Det er selvfølgelig naturligt, hvis vi ikke trives i vores hverdag, men din øv-ferien-er-snart-slut-blues kan også bunde i, at du pludselig synes, ferien har været alt for kort, og du slet ikke har fået det ud af den, du gerne ville. Måske til trods for, at du egentlig har haft „tid nok”. Du føler måske pludselig, at du har haft travlt med de forkerte ting og ikke rigtig fik nydt fridagene, mens du havde dem.  Brug den erfaring positivt i din næste ferie, og vær bevidst om at være til stede i nuet i løbet af ferien, så du får så meget som overhovedet muligt ud af dagene.

4 GENVEJE TIL DEN GODE FERIE

Trap ud op mod ferien. Afslut sager, og ryd op den sidste uge. Undgå at starte nyt op. 

Drop krav til dig selv og din ferie. Du kan have en liste med ønsker og muligheder for ferien, men lad det være en buffet, du kan vælge af i feriedagene frem for en fastlåst plan. 

Mærk efter. Hvad du har brug for: At slappe af? At være social og se andre? At opleve nyt? Hvad giver dig energi og overskud lige nu? 

Vær til stede. Nyd den enkelte feriedag og det, du laver lige her og nu.

  Læs også: 3 kvinder: Her er vores sunde rejsetips

  Læs også: 15 tips, der strammer op, renser ud og giver energi

  Læs også: Klar, parat, forbrænd - og få en sund, stærk og veltrænet krop

Artiklen blev oprindeligt publiceret på fitliving.dk.