Lider af ansigtsblindhed: Lars og Maj-Britt hilser tit på de forkerte

De fleste kender situationen, hvor man møder en person, man synes, man har set før, men bare ikke kan huske, hvem er.

Det er en ubehagelig følelse, der ofte fører til nogle akavede situationer.

For omkring to procent af alle danskerne er den følelse hverdag. De lider af ansigtsblindhed - et usynligt handicap, der gør, at man ikke kan genkende ansigter.

- Enten så er man en ret højrøvet person eller også lidt lalleglad, fordi man render rundt, og hilser på alle mulige, fortæller ansigtsblinde Maj-Britt Liliendahl om hvordan hun ofte bliver opfattet af andre.

Maj-Britt Liliendahl er tandlæge, og har sin egen praksis, og her støder hun ofte på problemer på grund sin lidelse:

- Hvis ikke jeg kender patienterne og har set dem en hel del gange, så kan jeg ikke gå ud og finde dem i venteværelset. Det er helt håbløst, fortæller hun i mandagens udgave af Go’morgen Danmark.

Ansigtsblindhed findes i mange sværhedsgrader. Enkelte er så ansigtsblinde, at de ikke engang kan udpege deres egen mor, barn eller eget spejlbillede.

Se mere i videoklippet øverst oppe, hvor også Christian Gerlach, der er neuropsykolog og har forsket i ansigtsblindhed, fortæller om lidelsen.

Kan ikke genkende Steen Langeberg
Lars Birck Pedersen er også ansigtsblind, og han fortæller, hvordan det blandt andet har givet ham problemer med online-dating.

- Jeg er kommet til at skrive til den samme person flere gange, og det er altså lidt pinligt. Så får man at vide ”du har altså skrevet til mig før!” - det er ikke godt, fortæller han med et smil.

For at vise hvad ansigtsblindhed vil sige, medvirker Lars Birck Pedersen i et par tests, hvor han blandt andet ikke kan genkende vært Steen Langeberg på trods af, at han få minutter forinden har blevet interviewet af ham.

Lars Birck Pedersen bliver også prøvet i, om han kan genkende sin bedste ven blandt et sammenklip af tre mennesker. Se testene i videoen herunder:

Ansigtsblindheden gør, at Maj-Britt Liliendahl ofte bedre kan genkende folk bagfra end forfra. Det forklarer hun i videoklippet herunder, hvor Christian Gerlach også fortæller hvad ansigtsblinde kan gøre for at afhjælpe deres problem: