Sundhed

Casper gennemførte ironman – med en anden mands hjerte

Tilbage i 2007 fik Casper Becker Palmvig en skræmmende besked fra lægerne om, at han ville dø, hvis han ikke fik en hjertetransplantation. Søndag gennemførte han en ironman med en anden mands hjerte.

Som ung var den i dag 28-årige Casper ekstremt aktiv og levede et liv fyldt med motion og træning, men i en alder af 20 år blev den unge mands liv ændret radikalt.

Søndag den 10. juni 2007 fik han det dårligt på vej til arbejde. Casper kunne mærke, at der var noget galt. Han følte sig utilpas og havde åndenød og tog derfor på sygehuset. Hvilepulsen lå på 130, og efter en hasteindlæggelse fandt lægerne ud af, at hans hjerte var for stort, og kun et nyt hjerte ville redde hans liv.

- Jeg kunne mærke mit hjerte banke ud gennem brystkassen, og min puls var høj og efter kort tid begyndte det hurtigt at gå ned ad bakke. Jeg stoppede med at spise og lå nogle uger i en hospitalsseng, hvoraf jeg ikke rigtig kan huske noget, indtil jeg til sidst ligger og spytter blod op, fortæller Casper Becker Palmvig, da han mandag morgen er gæst hos Go’ Morgen Danmark.

Min kone var i tvivl

Casper ender med at få indopereret et mekanisk hjerte, som holder ham i live, indtil der på et tidpunkt kommer et hjerte, som han kan blive transplanteret med. I 2009 efter et år og otte måneders sygdom kommer opkaldet.

Operationen var vellykket, og med en ukuelig jernvilje rejste Casper sig fra sygesengen. Søndag, otte år efter Casper fik den barske besked fra lægerne, formåede han på 14 timer at gennemføre ironman Copenhagen, som består af en svømmetur på 3,8 kilometer, en cykeltur på 180 kilometer, inden man slutter af med at løbe en maraton (42,195 kilometer).

(Artiklen fortsætter under billedet.) 

Velvidende at det ville blive en ekstrem belastning for kroppen at træne op til og gennemføre en ironman, så tog Casper beslutningen for to år siden. Hans hustru Josephine – som han blev gift med under sit sygdomsforløb - og andre tæt på ham mente ikke, at det var den bedste idé, men han var ikke til at rokke.

- I forberedelserne op til har jeg haft mulighed for at teste min krop gradvist, hvor meget den kunne holde til. Og både hjertet og pulsen har reageret normalt under forløbet. Jeg fik fortalt min kone, at jeg efterhånden kender min krop så godt, så hun skulle ikke være bekymret på noget tidspunkt, siger Casper Becker Palmvig, der i dag studerer til fysioterapeut.

Tid til familien nu

Dagen derpå oven på ironman-konkurrencen har Casper stadig lidt svært ved at forstå, hvad han har bedrevet. Som den første dansker har han gennemført med en anden persons hjerte, og kun fem andre i verden har gjort det før ham.

- Det føles lidt uvirkeligt lige nu, og jeg tror der kommer et tomrum det næste stykke tid, fordi jeg lige skal begribe, hvad jeg har været igennem. Hvis jeg kan det her, så kan jeg alt, siger Casper Becker Palmvig, der dog ikke har planer om at udføre mere ekstremsport i den nærmeste fremtid.

- Nu skal der være tid til familien, og måske skal vi også have børn, siger han med et smil.